Αναλύσεις των στρατηγικών Τραμπ για την Ουκρανία, με έμφαση στις διαπραγματεύσεις και τις γεωπολιτικές προκλήσεις. Η στρατηγική του Τραμπ για την Ουκρανία εξετάζεται μέσα από τις κατευθύνσεις που παρέχουν οι σύμβουλοί του, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ πρέπει να αποκλειστεί από τις διαβουλεύσεις. Η νέα αμερικανική διοίκηση, που είχε προαναγγείλει την άμεση λήξη του πολέμου, φαίνεται να επιδιώκει τη δημιουργία ενός μανδύα διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, προσφέροντας είτε επιπλέον παροχές είτε κυρώσεις, ανάλογα με τις αντιδράσεις που θα προκύψουν από τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προχωρεί σε περίπλοκες επιλογές, καθώς η αναζήτηση διπλωματικών λύσεων για την αποκατάσταση εδαφών είναι κρίσιμη. Υποστήριξε ότι η Ουκρανία πρέπει να προχωρήσει στη στρατολόγηση νεότερων ανθρώπων στις ένοπλες δυνάμεις της για να αντιμετωπίσει τη ρωσική απειλή, μια θέση που άκουσε και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν.
Αντίθετα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν επιμένει στους όρους του για μια εκεχειρία, απαιτώντας από την Ουκρανία να παραιτηθεί από την προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ και να παραδώσει εδάφη που διεκδικεί. Η στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις ενδέχεται να ευνοήσει πιθανές στρατηγικές κινήσεις της Ρωσίας, όπως επεσήμαναν αναλυτές.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει σχηματιστεί ειδική ομάδας εργασίας για την εκπόνηση ενός ειρηνευτικού πλάνου, αν και οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τη συνεργασία μεταξύ Τραμπ, Πούτιν και Ζελένσκι. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υπογράμμισε ότι θα υπάρξει παρακολούθηση της κατάστασης μέχρι να υπάρξει οριστική ενημέρωση.
Η συζήτηση δεν περιορίζεται μόνο σε μια λύση. Υπάρχουν τρεις βασικές προτάσεις που έχουν διατυπωθεί για την κατεύθυνση των επόμενων βημάτων, αλλά είναι βέβαιο ότι πολλές από αυτές θα αντιμετωπίσουν τις αντιστάσεις του Ζελένσκι, ο οποίος επιμένει στην στρατηγική ένταξης στο ΝΑΤΟ.