Σύγχρονα εργοτάξια που αλλάζουν την όψη της Αθήνας

Σύγχρονα εργοτάξια που αλλάζουν την όψη της Αθήνας

Μια Ελλάδα που πραγματικά αλλάζει σελίδα, μετά τη βαθιά δεκαετή κρίση, ανακαλύπτει όποιος περιηγηθεί στα εργοτάξια μεγάλων έργων ανάπτυξης ακινήτων προς αξιοποίηση, όπως αυτά του Ομίλου της Eurobank, εκ των οποίων πολλά όχι μόνον ήταν ανεκμετάλλευτα επί έτη αλλά ήταν και υπό κατάρρευση. Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Σταύρος Ιωάννου, στη διάρκεια επίσκεψης με δημοσιογράφους στο «Piraeus Port Plaza», το πρώην κτιριακό συγκρότημα της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος» στο Πειραιά, στον προθάλαμο υλοποίησης βρίσκονται νέες επενδύσεις του Ομίλου της Eurobank σε ακίνητη περιουσία άνω των 500 εκατ. ευρώ μέχρι το 2022 γεγονός που τον κατατάσσει μεταξύ των μεγαλύτερων παικτών στην ελληνική αγορά ακινήτων. Από τις επενδύσεις αυτές, ένα μεγάλο μέρος προϋπήρχε μέχρι τη συγχώνευση με την Grivalia, ενώ οι όποιες νέες προσθήκες αφορούν ευκαιρίες που εντοπίστηκαν πρόσφατα, καθώς και άλλους πιθανούς στόχους.

 

Νέα σελίδα για τις πρώην εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος»

 

Στο σύγχρονο εργοτάξιο στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά, που εργάζονται περισσότερα από 250 άτομα σε μία συνολική έκταση τριών οικοδομικών τετραγώνων, μέρος της οποίας είναι το ακίνητο που στέγαζε τις πρώην εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος», ολοκληρώνεται στα μέσα του 2020 η ανάπτυξη της περιοχής με τη δημιουργία χώρων γραφείων για περισσότερους από 7.500 εργαζόμενους. Τούτο θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας νέας τοπικής μικροοικονομίας, που οδηγεί ήδη και σε άλλες αναπτύξεις: εμπορικές χρήσεις εστίασης, λιανεμπορίου ακόμη και στέγασης στην ευρύτερη περιοχή. Τα πρώτα έργα έχουν ήδη παραδοθεί.

 

Η ποικιλομορφία του χαρτοφυλακίου της Eurobank – ανέφερε ο Σταύρος Ιωάννου -επιβάλλει και μία πιο σύνθετη, πολυεπίπεδη στρατηγική ανάπτυξης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας. Ενδεικτικά αναφέρθηκε σε δύο βασικούς πυλώνες. Στην ενεργή διαχείριση των ακινήτων που έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν επενδυτικό προφίλ, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα από μισθώσεις κατά την περίοδο διακράτησης αυτών των ακινήτων. Σε αυτή τη δεξαμενή βρίσκεται και ένας μεγάλος αριθμός οικιστικών ακινήτων τα οποία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η Τράπεζα αποφασίζει να τα αντιμετωπίσει ως δυνητικά επενδυτικά ακίνητα. Επίσης, στην αποτελεσματική ρευστοποίηση χαρτοφυλακίων και μεμονωμένων ακινήτων με εντατικούς ρυθμούς, εκμεταλλευόμενοι το υφιστάμενο επενδυτικό ενδιαφέρον. Ήδη το 2019 έχουν υλοποιηθεί τρεις σημαντικές συναλλαγές για τη μεταβίβαση περίπου 1.000 ακινήτων ενώ τα έσοδα από ρευστοποίηση χαρτοφυλακίων ξεπέρασαν τα 140 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων ακινήτων της Leasing. Επίσης, έχει δρομολογηθεί μια ακόμα συναλλαγή που αφορά μεταβίβαση 250-300 ακινήτων η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του 2020.

 

Ο κ. Ιωάννου έδωσε έμφαση στο θέμα της βιώσιμης ανάπτυξης και της περιβαλλοντικά υπεύθυνης επιχειρηματικότητας: «Eπενδύουμε στη νέα γενιά ακινήτων, των περιβαλλοντικά βιώσιμων υποδομών. Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στη βέλτιστη διαχείριση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος, αφενός ως ιδιοκτήτης ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων πάνω από 3 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα και, αφετέρου, ως χρήστης, αφού καταλαμβάνουμε επιπλέον περίπου 270.000 τετραγωνικά μέτρα για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών μας. Από το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιό μας, περίπου το 9% (260.988 τ.μ.) είναι πιστοποιημένα πράσινα κτίρια κατά τα πρότυπα των διεθνών οργανισμών LEED και BREEAM ενώ υπό πιστοποίηση βρίσκονται κτίρια που αντιπροσωπεύουν επιπλέον 6% (160.273 τ.μ.)».

 

Σύγχρονες κατασκευές με τεράστια εξοικονόμηση πόρων

 

Το μέγεθος της εξοικονόμησης πόρων και σεβασμού στο περιβάλλον από τη νέα γενιά κατασκευών για το συγκεκριμένο έργο έδωσε ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Dimand» που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το κατασκευαστικό μέρος της έκτασης. Το κτιριακό συγκρότημα του Piraeus Port Plaza αποτελείται από τρία οικόπεδα, τα οποία θα έχουν συνολικά 6 πιστοποιημένα κτίρια κατά LEED στον βαθμό Gold. Η πιστοποίηση του πρώτου έργου ήδη ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2018, και τα υπόλοιπα αναμένεται να πιστοποιηθούν εντός του 2020, αναφέρει. Επιπροσθέτως, το κτίριο στάθμευσης στοχεύει να είναι το πρώτο κτίριο στην Ελλάδα, που θα επιτυγχάνει διάκριση για βιώσιμους χώρους στάθμευσης με την πιστοποίηση Parksmart.

 

Μείωση στην κατανάλωση νερού έως 67%

 

Ο σεβασμός προς το περιβάλλον ειδικά στην Ελλάδα θα πρέπει να θέτει υψηλούς στόχους για την εξοικονόμηση νερού, αναφέρει ο κ.Ανδριόπουλος. Σε όλα τα κτίρια εφαρμόστηκαν αποκλειστικά είδη υγιεινής με εξαιρετικά χαμηλές καταναλώσεις και για πρώτη φορά ουρητήρια χωρίς τη χρήση νερού. Με όλους αυτούς τους τρόπους επιτυγχάνεται μια μείωση στην κατανάλωση πόσιμου νερού της τάξης των 67%, σε σχέση με τα κοινά κτίρια της αγοράς. Λαμβάνοντας υπόψη τον προβλεπόμενο αριθμό εργαζομένων, η συνολική εξοικονόμηση νερού υπολογίζεται στα 80.635 m3 ετησίως.

 

Βασικό κριτήριο της μελέτης ήταν η ενσωμάτωση στοχευμένων δράσεων, οι οποίες συμβάλλουν στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής

 

Συγκεκριμένα, η μετασκευή των υφιστάμενων κατασκευών κρατάει τον φέροντα οργανισμό τους, διατηρώντας το σκυρόδεμα, ένα υλικό που είναι υπεύθυνο για υψηλές εκπομπές CO2 κατά την παραγωγή του. Για τα έργα διατηρήθηκαν περίπου 59.600 τόνοι σκυροδέματος και με αυτό τον τρόπο μειώθηκαν οι εκπομπές CO2 στην φάση της κατασκευή κατά περίπου 6.550 τόνοι CO2 (embodied carbon). Επιπροσθέτως τα κτίρια σχεδιάστηκαν με πολλαπλά μέτρα για την βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς τους. Στις παλιές προσόψεις των κατασκευών προστέθηκε κατά μέσο όρο 7 εκατ. μόνωση. Η αλλαγή των υφιστάμενων υαλοπινάκων με ενεργειακά αποδοτικά κουφώματα με θερμοδιακοπή και υαλοπίνακες με ειδική επίστρωση μειώνει την κατανάλωση ενέργειας.

 

Επιπλέον, η χρήση φυσικού φωτισμού και τεχνολογίας dimming, η τοποθέτηση αποδοτικών κλιματιστικών και έξυπνων αυτοματισμών και η χρήση ανιχνευτών παρουσίας για έλεγχο του φωτισμού, κλιματισμού και αερισμού βελτιώνουν την συνολική απόδοση των εγκαταστάσεων. Το αποτέλεσμα της μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης είναι έμμεσα και η μείωση εκπομπών CO2. Στα κτίρια, τα οποία είναι ήδη σε λειτουργία και τα οποία φιλοξενούν υπηρεσίες τηλεφωνικών κέντρων (call center), μια χρήση με σχετικά υψηλές ενεργειακές καταναλώσεις, αυτήν την στιγμή οι πραγματικές και υπολογισμένες καταναλώσεις κυμαίνονται μεταξύ 100 και 150 kWh ανά μ2 και έτος.

 

Στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής συμβάλλει επίσης η κατασκευή πρόσθετων φυτεμένων επιφανειών, δεδομένο ότι τα φυτά δεσμεύουν CO2 από την ατμόσφαιρα. Στα τρία οικόπεδα θα προστεθούν συνολικά 2.946 m2 φυτεμένης επιφάνειας, από τα οποία τα 193 μ2 αποτελούνμια πράσινη όψη, η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί. Για την φύτευση επιλέχτηκαν κυρίως φυτά από την Μεσόγειο που προσφέρουν βιοποικιλότητα και ταυτόχρονα έχουν χαμηλές απαιτήσεις σε άρδευση. Οι αρδευτικές ανάγκες καλύπτονται στο 100% από την κατασκευή τριών καινούργιων δεξαμενών ομβρίων και συμπυκνωμάτων, συνολικής έκτασης 980 m3.

‘Αλλο ένα βασικό κριτήριο ήταν η μείωση των εκπομπών CO2 που θα πρόκυπτε από την μετακίνηση των εργαζομένων σε όλη την φάση λειτουργίας των κτιρίων και καθημερινά. Η επιλογή της θέσης κοντά σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς εκτιμάται ότι συμβάλλει σε αυτόν τον στόχο, όπως επίσης η παροχή συνολικά 216 θέσεων στάθμευσης για ποδήλατα και η τοποθέτηση 16 φορτιστών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

 

Αλέκος Λιδωρίκης

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play