Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ NEH και ΕΛΙΔΕΚ για την προώθηση της έρευνας

Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ NEH και ΕΛΙΔΕΚ για την προώθηση της έρευνας

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του μεγαλύτερου και σημαντικότερου αμερικανικού ομοσπονδιακού φορέα χρηματοδότησης της έρευνας γύρω από τις ανθρωπιστικές επιστήμες, US National Endowment for the Humanities (NEH), και του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) υπογράφηκε στην Αθήνα, με σκοπό την προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα σε ερευνητές των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

Το Μνημόνιο υπέγραψαν η πρόεδρος του αμερικανικού ιδρύματος, Σέλι Λόου, και η διευθύντρια του ΕΛΙΔΕΚ, Κατερίνα Κουραβέλου. Η υπογραφή φιλοξενήθηκε στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών.

Η συνεργασία θα αφορά στην χρηματοδότηση από την πλευρά του NEH με 500.000 δολάρια και από το ΕΛΙΔΕΚ με 250.000 ευρώ κοινών προτάσεων ερευνητών από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, σχετικά με ανθρωπιστικά θέματα και σύμφωνα με προϋποθέσεις που θα ανακοινωθούν και από τους δύο φορείς. H αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί από τον αμερικανικό φορέα, ενώ η συνεργασία των δύο οργανισμών θα έχει διάρκεια πέντε ετών, με δυνατότητα επέκτασής της.

Η υφυπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι το μνημόνιο συνεργασίας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη διεύρυνση της συνεργασίας ΗΠΑ και Ελλάδας στον κρίσιμο για το μέλλον όλων των χωρών τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, αλλά ειδικά δίνοντας έμφαση στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Η υπογραφή του μνημονίου χαιρέτισαν η υφυπουργός Ανάπτυξης, Ζωή Ράπτη και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γιώργος Τσούνης.

Η κ. Ράπτη εξήγησε ότι βασικός στόχος της συνεργασίας είναι η υποστήριξη και η ενίσχυση σε συγκεκριμένους τομείς της γνώσης που μας είναι απαραίτητη, της γνώσης για την προώθηση της ισότητας, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, του ψηφιακού χάσματος, την ενίσχυση της δημοκρατίας, αλλά και την κατανόηση των σημαντικών επιπτώσεων, ηθικών και νομικών, της τεχνητής νοημοσύνης στην κοινωνία και στον άνθρωπο.

Η διακρατική συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας έχει χτιστεί επάνω στα θεμέλια των κοινών αξιών και του αμοιβαίου σεβασμού και έχει την εκπαίδευση στον πυρήνα της, τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γιώργος Τσούνης. Αμερικανικές εταιρείες, όπως οι Pfizer, Meta, Amazon, Google, Microsoft, Cisco, επενδύουν στην Ελλάδα, μια χώρα που αποτελεί hub καινοτομίας.

Η πρόεδρος του NEH, Σέλι Λόου, υπογράμμισε ότι αυτή η συνεργασία χτίζεται πάνω στην καταπληκτική στιγμή της διακρατικής εκπαιδευτικής σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Επίσης, τόνισε ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το NEH ασχολείται με την Ελλάδα, καθώς έχει χρηματοδοτήσει δεκάδες προγράμματα Αμερικανικών για την κλασική Ελλάδα και τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Σταμάτης Κριμιζής, καλωσόρισε τους εκπροσώπους των δύο φορέων, υπογραμμίζοντας ότι η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας θα σηματοδοτήσει ένα νέο επίπεδο στις σχέσεις μεταξύ των δύο φορέων, αλλά και ευρύτερα των δύο χωρών.

©

Loading

Play