Σοβαρές ανησυχίες εκφράζονται για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα. Η Ελλάδα καταδικάζει την κατάσταση και υποστηρίζει μια δίκαιη λύση. Ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, επανέφερε την ανησυχία για την οδύνη που βιώνουν οι άνθρωποι στη Γάζα κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνεδρίασε με θέμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το Παλαιστινιακό ζήτημα. Η έκκλησή του για τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση έρχεται σε μια στιγμή που οι καταστροφικές συνέπειες της σύγκρουσης είναι ανυπολόγιστες και συνεχώς εντείνονται.
Από την 1η Μαρτίου, οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 1.200 Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 320 παιδιών. Οι εικόνες της πλήρους καταστροφής που αφήνουν οι ισραηλινές δυνάμεις με βομβαρδισμούς σε κατοικίες, νοσοκομεία και σχολεία σοκάρουν τη διεθνή κοινότητα. Ο Τουρκ καταγγέλλει, επιπλέον, τις συνεχείς εκτοξεύσεις ρουκετών από την Χαμάς κατά του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η επιθετικότητα παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και εντείνει την κατάσταση.
Η κατάσταση στη Γάζα είναι ιδιαίτερα δραματική, καθώς το 50% του εδάφους βρίσκεται σε κατάσταση εκκένωσης ή έχει κηρυχθεί απαγορευμένη ζώνη. Η αυξανόμενη χρήση της βίας, η καταστροφή υποδομών και η ενίσχυση της εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη, δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες για τη σταθερότητα στην περιοχή. Η ανθρωπιστική βοήθεια και οι προμήθειες παραμένουν μπλοκαρισμένες, γεγονός που επιδεινώνει τη συλλογική τιμωρία που βιώνει ο παλαιστινιακός λαός. Ο Ύπατος Αρμοστής επισημαίνει ότι αυτό ενδέχεται να συνιστά χρήση της πείνας ως μέσο πολέμου, κάτι που είναι καταδικαστέο από το διεθνές δίκαιο.
Η Ελλάδα, μέσω του πρέσβη της στον ΟΗΕ, Ευάγγελου Σέκερη, καταδίκασε την επιδείνωση της κατάστασης, τονίζοντας το πρόβλημα της ασφάλειας των εργαζομένων στην ανθρωπιστική βοήθεια. Επίσης, η χώρα μας κάλεσε το Ισραήλ να επιτρέψει την ασφαλή είσοδο ανθρωπιστικής αρωγής και να αποκαταστήσει τις βασικές υποδομές, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό, τα οποία είναι απολύτως αναγκαία για την επιβίωση των πολιτών της Γάζας.
Η Ελλάδα στήριξε τη λύση των δύο κρατών και κάλεσε για μόνιμη εκεχειρία, καθώς και για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Υπογραμμίζει την ανάγκη για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρηνική λύση που θα επιτρέπει την συνύπαρξη των δύο λαών με ασφάλεια και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Η διεθνής κοινότητα, ιδιαίτερα οι χώρες που διαμεσολαβούν, πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη της ειρήνης και την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr