Σύνδεση μπανάνας, βρώμης και γιαουρτιού με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 1 σε ευάλωτα παιδιά

Οι μπανάνες, η βρώμη και το γιαούρτι συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε παιδιά με προδιάθεση, σύμφωνα με μελέτη που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Τα παιδιά που έχουν προδιάθεση να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 1 και καταναλώνουν μπανάνες, βρώμη και γιαούρτι είναι πιθανότερο να εμφανίσουν τη νόσο. Αντίθετα, εκείνα που τρώνε φράουλες, βατόμουρα και ορισμένα πράσινα λαχανικά (μπρόκολα, λάχανο και κουνουπίδι) διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο, όπως διαπιστώθηκε στην ίδια έρευνα.

Επιπλέον, τα προϊόντα από σιτάρι αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο νόσησης από αυτό τον αυτοάνοσο τύπο διαβήτη στα παιδιά με προδιάθεση, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη σε παιδιά στη Φινλανδία.

Η καθηγήτρια που είναι επικεφαλής της μελέτης επισήμανε ότι το γεγονός πως ορισμένα φρούτα περιέχουν ίχνη φυτοφαρμάκων ενδέχεται να εξηγεί γιατί κάποια από αυτά αυξάνουν ενώ άλλα μειώνουν τον κίνδυνο νόσησης από διαβήτη τύπου 1.

Η Σούβι Βίρτανεν και οι συνεργάτες της στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Ευημερίας ανέλυσαν το διατροφικό πρόγραμμα 5.674 παιδιών από τη Φινλανδία που είχαν γονιδιακή προδιάθεση για την ασθένεια από τη γέννησή τους μέχρι την ηλικία των έξι ετών.

Από αυτά, τα 94 εμφάνισαν διαβήτη τύπου 1 μέχρι τα έξι τους και άλλα 206 παρουσίασαν αυτοανοσία παγκρεατικών νησίδων, γεγονός που υποδηλώνει πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 34 διαφορετικές ομάδες τροφίμων και διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερα φρούτα—όπως μπανάνες—προϊόντα βρώμης και σίκαλης κατανάλωναν τα παιδιά, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο είχαν να νοσήσουν.

Τα ευρήματα προκαλούν ωστόσο σύγχυση στους γονείς, καθώς όπως προσθέτει η Βίρτανεν, πολλά από τα τρόφιμα που διαπιστώσαμε ότι συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 1 και η διαδικασία νόσησης θεωρούνται τμήμα μιας υγιεινής διατροφής.

Ωστόσο, σε αντίθεση, οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα μύρτιλα, τα φραγκοστάφυλλα και άλλα είδη μούρων φαίνεται να έχουν προστατευτικές ιδιότητες, καθώς όσο περισσότερα έτρωγαν τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα, τόσο μικρότερο κίνδυνο νόσησης εμφάνιζαν.

Όπως επισημαίνει η ίδια, είναι πρόωρο να προχωρήσει κάποιος σε συστάσεις για τη διατροφή που πρέπει να ακολουθούν τα βρέφη και τα νήπια, με βάση τα ευρήματα αυτής της μελέτης.

©

Loading