Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού υπό την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού συγκεντρώθηκε υπό την ηγεσία της υπουργού Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, με κύρια θέματα εξετάσης τη σύσταση και λειτουργία των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMMOS) και το Εθνικό Παρατηρητήριο για τη Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη.

Στην εισήγησή της, η Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε ότι «στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής μας για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ελληνικών προορισμών, κρίσιμη στρατηγική επιλογή μας είναι η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διαχείριση της τουριστικής δραστηριότητας στη χώρα».

Η υπουργός παρουσίασε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην προστασία, την ανθεκτικότητα και την ανάδειξη των δυνατοτήτων των τουριστικών προορισμών.

Ειδικότερα για το Εθνικό Παρατηρητήριο για τη Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη, η κυρία Κεφαλογιάννη υπογράμμισε τη βελτίωση του ρόλου και της λειτουργίας του, μέσω της υποχρεωτικής παροχής και ανταλλαγής στοιχείων ανάμεσα στους φορείς του δημόσιου τομέα, ώστε να υπάρχει μια πιο εμπεριστατωμένη εικόνα των στατιστικών δεδομένων και των τάσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό. Δημοσιοποίησε τη δημιουργία πλατφόρμας του Εθνικού και των αντίστοιχων Περιφερειακών-Τοπικών Παρατηρητηρίων Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, με στόχο την αποτελεσματική παρακολούθηση της απόδοσης του τουριστικού τομέα, δυνατότητα άμεσων στοιχείων για την ανάπτυξη και παρακολούθηση της τουριστικής στρατηγικής μιας περιοχής.

Αναφορικά με τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών, η υπουργός Τουρισμού τόνισε τη σημασία της νέας αυτής διαχείρισης ως στρατηγικό εργαλείο για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Κάλεσε όλους να αξιοποιήσουν τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την δημιουργία και λειτουργία αυτών των οργανισμών σε Περιφέρειες της χώρας.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε επίσης στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό (ΕΧΠΤ), το οποίο είναι σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, και το οποίο καθορίζει τις θεμελιώδεις αρχές, κανόνες και προτεραιότητες για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα. Ανέφερε ότι το ΕΧΠΤ επίσης παρέχει κατευθύνσεις για τα περιφερειακά χωροταξικά πλαίσια, διασφαλίζοντας την εναρμόνισή τους με τις τουριστικές προτεραιότητες.

«Είναι κρίσιμο να αξιολογηθεί πώς μπορεί το νέο Χωροταξικό να συνεισφέρει στην ανάπτυξη καθεμίας περιοχής με κατάλληλες προτεραιότητες και κατευθύνσεις, χρήσιμες και στον στιβαρό πολεοδομικό σχεδιασμό που είναι σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας».

Η υπουργός Τουρισμού τόνισε την ανάγκη να προωθηθούν λύσεις βιώσιμης ανάπτυξης που να προσφέρουν προοπτική στις τοπικές κοινωνίες, τους προορισμούς, και την επιχειρηματικότητα στον τομέα του τουρισμού, καταλήγοντας: «Στόχος μας με τα νέα θεσμικά εργαλεία και τις διαδικασίες καταγραφής και διάδοσης γνώσης είναι να επιτύχουμε ένα τουριστικό προϊόν βιώσιμο και ανταγωνιστικό σε παγκόσμιο επίπεδο, αναδεικνύοντας την Ελλάδα ως προορισμό με διεθνή αναγνωρισιμότητα για την ποιότητα και τις ξεχωριστές ταξιδιωτικές εμπειρίες».

Η συνεδρίαση διεξήχθη με την παρουσία της υφυπουργού Τουρισμού Έλενας Ράπτη, της γενικής γραμματέως Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Βάσιας Κουτσούκου, και του αντιπροέδρου του ΕΟΤ Κωνσταντίνου Ζήκου. Στη συνεδρία συμμετείχαν πολλοί περιφερειάρχες και εκπρόσωποι των Περιφερειών, καλύπτοντας μια ευρεία γκάμα του τουριστικού τοπίου της χώρας.

Συμμετείχαν επίσης, η αναπληρώτρια περιφερειάρχης Αττικής Χριστίνα Κεφαλογιάννη, οι αντιπεριφερειάρχες τουρισμού διαφόρων Περιφερειών, και εκπρόσωποι από τις περιφέρειες Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Κρήτης.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading