Σύνοδος BRICS στην Καζάν: Σημαντικές συναντήσεις και εξελίξεις στη διεθνή σκηνή

Σύνοδος BRICS στην Καζάν: Σημαντικές συναντήσεις και εξελίξεις στη διεθνή σκηνή

Συνάντηση BRICS στην Καζάν με σημαντικές διμερείς επαφές και στρατηγικές ενέργειες για τη Ρωσία και τις συμμαχίες της.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναχώρησε για τη Ρωσία, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS, μετέδωσε σήμερα το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Σε αυτή τη σύνοδο, εντός έδρας, το Κρεμλίνο κρίνει πως είναι κρίσιμο να επιδειχθεί ότι υπάρχει εναλλακτική στις δυτικές πιέσεις.

Ο κ. Σι θα έχει διμερή συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου, η οποία ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει ως μεθαύριο Πέμπτη στην Καζάν.

Ο κ. Πούτιν υποδέχεται από σήμερα περίπου είκοσι ξένους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, συμμάχους και εταίρους του, στο πλαίσιο της ετήσιας συμμαχίας, την οποία το Κρεμλίνο φιλοδοξεί να δει να ανταγωνίζεται τον ηγεμονισμό της Δύσης.

Το Κρεμλίνο καυχιέται πως πρόκειται για το πιο σημαντικό διπλωματικό γεγονός που οργανώθηκε ποτέ στη Ρωσία κι επιδιώκει να επιδείξει την αποτυχία της προσπάθειας της Δύσης να απομονώσει τη χώρα αφότου εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Στο κέντρο της Καζάν έχουν επιβληθεί πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι κάτοικοι προειδοποιούνται να αποφεύγουν τις μετακινήσεις. Η Καζάν, που βρίσκεται περίπου χίλια χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, έχει υποστεί επανειλημμένα ουκρανικές επιθέσεις με drones, οι οποίες στοχεύουν βιομηχανικές εγκαταστάσεις συνδεόμενες με τον στρατό.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να ξεκινήσει έναν μαραθώνιο διμερών συναντήσεων, με πρώτη αυτή με τον Κινέζο ομόλογό του, που αναδεικνύει τη στρατηγική στροφή του Κρεμλίνου προς την Ασία. Επιπλέον, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και άλλους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μεθαύριο Πέμπτη, θα έχει την πολυαναμενόμενη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, την πρώτη από τον Απρίλιο του 2022. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα ακύρωσε το ταξίδι του στη Ρωσία και θα συμμετάσχει μέσω βιντεοσύνδεσης.

Αυτή η σύνοδος της BRICS έχει σκοπό να δείξει πως η Ρωσία όχι μόνο δεν είναι απομονωμένη, αλλά έχει και εταίρους και συμμάχους, δήλωσε ο Κονσταντίν Καλάτσεφ, πολιτικός αναλυτής με βάση τη Μόσχα.

Καθώς σε βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν περιορίζει τα ταξίδια του στο εξωτερικό.

Το Κρεμλίνο κρίνει πως είναι κρίσιμο να επιδειχθεί ότι υπάρχει εναλλακτική στις δυτικές πιέσεις και ότι ο πολυπολικός κόσμος είναι μια πραγματικότητα, σύμφωνα με τον κ. Καλάτσεφ.

Η Ρωσία παρουσιάζει την επίθεσή της εναντίον της Ουκρανίας ως σύρραξη που προκάλεσε ο αμερικανικός ηγεμονισμός, ενώ οι χώρες της Δύσης την βλέπουν ως επιβολή του νόμου του ισχυρού σε διεθνή κλίμακα.

Η BRICS, που αρχικά περιλάμβανε τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα, έχει επεκταθεί για να περιλάβει και άλλες χώρες όπως η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος και το Ιράν.

Σκοτεινό σημείο της συνόδου αποτελεί η απουσία του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, που έχει δημιουργήσει σενάρια περί σοβαρών διαφωνιών ανάμεσα στις δύο παγκόσμιες ενεργειακές δυνάμεις.

Loading