Σύνοδος του Παρισιού για την Ουκρανία: Σημαντικές δηλώσεις και επιπτώσεις για την Ευρώπη. Μετά από περίπου τρεις μισές ώρες, ολοκληρώθηκε η άτυπη Σύνοδος του Παρισιού για την Ουκρανία, που διεξήχθη στη σκιά των επικείμενων συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, οι οποίες θα αρχίσουν αύριο Τρίτη στη Σαουδική Αραβία. Παρά την απουσία επίσημων δηλώσεων, ορισμένοι συμμετέχοντες προχώρησαν σε δημόσιες τοποθετήσεις.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπογράμμισε την ανάγκη συνεχούς στήριξης της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι αυτή μπορεί να στηρίζεται σε εμάς. Επίσης, επισήμανε ότι καμία συμφωνία δεν μπορεί να επιβληθεί «κατά υπαγόρευση» στην Ουκρανία και τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας της ΕΕ, προκειμένου τα κράτη μέλη να ανταποκριθούν στις ανάγκες οικονομικής και αμυντικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές σχέσεις με τις ΗΠΑ εισέρχονται σε νέο στάδιο υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ. Υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής όλων των συμμάχων του ΝΑΤΟ, περιλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να εκφράζουν μία ενιαία φωνή. Τόνισε, μάλιστα, ότι δεν θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για την Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή της ίδιας της χώρας.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, ανέφερε ότι διακυβεύεται όχι μόνο το μέλλον της Ουκρανίας, αλλά υπάρχει και ένα υπαρξιακό ερώτημα για ολόκληρη την Ευρώπη. Μόνο μια διαρκής ειρήνη που θα διασφαλίζει την κυριαρχία της Ουκρανίας μπορεί να αποτρέψει περαιτέρω επιθετικότητα από τον Πούτιν. Ο Στάρμερ δήλωσε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους σε επίπεδο δαπανών και στρατηγικών υποστήριξης προς την Ουκρανία.
(Το κείμενο ανανεώνεται)
Πηγή περιεχομένου: in.gr