Ανακαλύψτε τη συνταγή για χταπόδι με κοφτό μακαρόνι, ένα γευστικό και μοναδικό πιάτο που θα σας ταξιδέψει. Το είπε και ο Δημήτρης Σκαρμούτσος: το χταπόδι είναι παρεξηγημένο. Γι’ αυτό το λόγο παρουσίασε μια συνταγή που φέρνει στο μυαλό αποδράσεις σε νησάκια και ημέρες νηστείας, αλλά παράλληλα είναι ένα πολύ γευστικό πιάτο. Ο γνωστός σεφ, στην κουζίνα της εκπομπής του MEGA Buongiorno με τη Φαίη Σκορδά, ετοίμασε χταπόδι με κοφτό μακαρόνι. Μια συνταγή που μπορεί να μοιάζει πολύπλοκη, αλλά δεν είναι: θέλει υπομονή, σωστά βήματα και αγάπη.
Τα υλικά:
Για το χταπόδι:
– 1 κιλό χταπόδι
– 4 κόκκους μπαχάρι
– 1 φύλλο δάφνης
– 1 κ.σ. πολύχρωμα πιπέρια
– 150 ml νερό
Για τη σάλτσα:
– 500 γρ. κοφτό μακαρόνι
– 2 λευκά κρεμμύδια
– 2 σκελίδες σκόρδο
– 1 πράσο
– 2 πιπεριές πράσινες κέρατο
– 2 φύλλα δάφνης
– 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
– 50 ml ελαιόλαδο
– 100 ml λευκό κρασί
– αλάτι
– πιπέρι
Το μυστικό:
Προσοχή: όταν είναι να βράσουμε το χταπόδι, δεν βάζουμε νερό στην κατσαρόλα, καθώς βγάζει υγρά από μόνο του.
Η διαδικασία:
Για το χταπόδι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι, προσθέτουμε το κρασί, τη δάφνη, το πιπέρι και το μπαχάρι και το αφήνουμε να βράσει για 45 με 50 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Για τη σάλτσα: Σε άλλη κατσαρόλα προσθέτουμε λάδι και τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το φρέσκο κρεμμύδι, την πράσινη πιπεριά, τον πελτέ ντομάτας, το μπαχάρι, το κύμινο, το κόκκινο πιπέρι, λίγο μάραθο και άνηθο (αν επιθυμείτε). Σοτάρουμε για λίγο και προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, λίγο κρασί και το χταπόδι που έχουμε κόψει σε κομμάτια. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το κοφτό μακαρόνι. Μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε λίγο νερό για να μην κολλήσει.