Συνταγή για το παραδοσιακό πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγή για το παραδοσιακό πασχαλινό τσουρέκι

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το παραδοσιακό πασχαλινό τσουρέκι, ιδανικό για το Πάσχα. Η Κυριακή του Πάσχα πλησιάζει και οι προετοιμασίες στην κουζίνα εντείνονται. Η ημέρα αυτή έχει συγκεκριμένους γαστρονομικούς κανόνες, οι οποίοι περιλαμβάνουν από τη μαγειρίτσα μέχρι το τσουρέκι. Αυτή η συνταγή έχει ως σκοπό να αποδείξει ότι το τσουρέκι δεν είναι τόσο δύσκολο να παρασκευαστεί όσο φαίνεται. Οι περισσότεροι από εμάς συνήθως επιλέγουμε να το αγοράσουμε, νομίζοντας ότι είναι αρκετά περίπλοκο. Ωστόσο, η παρασκευή του μπορεί να είναι μια ευχάριστη και δημιουργική διαδικασία.

Τα υλικά:

– 500 γρ. λευκό αλεύρι

– 7 γρ. μαγιά

– 10 γρ. αλάτι

– 60 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

– 75 γρ. ζάχαρη άχνη

– 1 πρέζα μαστίχα σε σκόνη

– 1 πρέζα μαχλέπι

– 1 πρέζα κανέλα

– Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

– 150 ml ζεστό νερό

– 150 ml γάλα

– 1 χούφτα σταφίδες

– 3 κόκκινα βρασμένα αυγά

– 1 αυγό χτυπημένο για το άλειμμα

Η εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμείξτε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, το βούτυρο και τη ζάχαρη. Προσθέστε τη μαστίχα, το μαχλέπι και την κανέλα, καθώς και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ρίξτε μισό από το νερό και το γάλα και ανακατέψτε. Στη συνέχεια, προσθέστε το υπόλοιπο υγρού και ανακατέψτε μέχρι να αποκτήσετε μια μαλακή, κολλώδη ζύμη. Ανακατέψτε τις σταφίδες και ζυμώστε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να γίνει εύπλαστη. Σχηματίστε την σε μπάλα και αφήστε την να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μία ώρα ή για όλη τη νύχτα στο ψυγείο, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Στρώνετε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος. Διαιρέστε τη ζύμη σε τρία μέρη και ρολάρετέ τα σε τρεις λωρίδες. Πλέξτε τις λωρίδες μαζί, τοποθετήστε τις στο ταψί και αφήστε να φουσκώσουν για μία ώρα. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 210°C. Αλείψτε την κορυφή του τσουρεκιού με το χτυπημένο αυγό και τοποθετήστε τα κόκκινα βρασμένα αυγά. Ψήστε για 20-25 λεπτά και έπειτα μεταφέρετε σε σχάρα για να κρυώσει.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play