Ανακαλύψτε τη συνταγή για παραδοσιακά κουλουράκια πορτοκαλιού που γεμίζουν τη κουζίνα με αρώματα και αναμνήσεις. Έφτασε η περίοδος του χρόνου που οι κουζίνες μετατρέπονται σε καυστικές ζώνες δημιουργίας, γεμάτες από απολαυστικά πιάτα. Ωστόσο, μία συγκεκριμένη συνταγή έχει τη δύναμη να μας επιστρέφει στα παιδικά μας χρόνια, συνδυάζοντας τις μνήμες του Πάσχα στο εξοχικό με τη γιαγιά μας. Μιλάμε φυσικά για τα παραδοσιακά κουλουράκια πορτοκαλιού, τα οποία τσιμπούσαμε κρυφά πριν καθίσουμε στο οικογενειακό τραπέζι. Πρόκειται για μία συνταγή που χαρακτηρίζεται από ευκολία και ταχύτητα, με αποτέλεσμα που ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.
Τα υλικά:
– 250 γρ. βούτυρο
– 1 ποτήρι ζάχαρη
– 2 κρόκους αυγών
– Λίγο αλάτι
– 1 μεγάλο πορτοκάλι: το ξύσμα και τον χυμό του
– 1 κ.σ. κονιάκ
– Μισό κ.γ. μαγειρική σόδα
– 1 βανίλια (προαιρετικά)
– 2 δάκρυα μαστίχας
– 450 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
– 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για το άλειμμα:
– 1 αυγό
– Λίγο νερό
Η διαδικασία:
Αρχικά, κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το μπέικιν, το οποίο αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα γουδί, χτυπάμε τα δάκρυα μαστίχας με ελάχιστη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη. Στον κάδο του μίξερ, βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα για πέντε λεπτά, μέχρι να γίνουν κρέμα. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, την σκόνη μαστίχας και έναν-έναν τους κρόκους. Μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί, ρίχνουμε το κονιάκ. Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και την προσθέτουμε στο μίγμα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί ζύμη. Μόλις η ζύμη αποκολληθεί από τα τοιχώματα του μπολ, την αφήνουμε σκεπασμένη για 10 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180ºC. Κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης και τα πλάθουμε σε πασχαλινά σχέδια. Τα τοποθετούμε στο ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί. Σε ένα μπολ, χτυπάμε το αυγό με λίγο νερό και αλείφουμε τα κουλουράκια για να γυαλίσουν πριν τα ψήσουμε. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ολόγυρα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr