Διαδηλώσεις χριστιανών στη Συρία μετά την πυρπόληση χριστουγεννιάτικου δέντρου αναδεικνύουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νέα εξουσία. Διαδηλώσεις σημειώθηκαν χθες Τρίτη σε χριστιανικές συνοικίες της Δαμασκού, με αφορμή την πυρπόληση χριστουγεννιάτικου δέντρου κοντά στη Χάμα, όπως μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι διαδηλωτές φώναζαν ότι «απαιτούμε τα δικαιώματα των χριστιανών», πορευόμενοι προς την έδρα του ορθόδοξου πατριαρχείου στη συνοικία Μπαμπ Σαρκί. Συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν τη δυσφορία και την ανησυχία τους, δυο εβδομάδες αφότου μια συμμαχία ένοπλων οργανώσεων ανέτρεψε τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο πρώην πρόεδρος αυτοπροβαλλόταν ως προστάτης των μειονοτήτων στη χώρα, όπου η πλειονότητα του πληθυσμού είναι σουνιτική. Η διαδικασία ενοποίησης της Συρίας, η οποία έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές μετά από σχεδόν μιάμιση δεκαετία πολέμου, με διαφορετικές ένοπλες ομάδες με αποκλίνουσες ιδεολογίες, θα αποτελέσει σοβαρή πρόκληση για τη νέα εξουσία της ΧΤΣ.
Ο Ζορζ δήλωσε ότι η έξοδος στους δρόμους ήταν αποτέλεσμα του σεχταρισμού και της αδικίας κατά των χριστιανών, τονίζοντας ότι αν δεν μπορούν να ασκούν την πίστη τους, δεν έχουν θέση στη χώρα. Ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους κρατούσαν ξύλινους σταυρούς, ενώ άλλοι ανέμιζαν τη συριακή σημαία της ανεξαρτησίας, η οποία έχει υιοθετηθεί από τις νέες de facto αρχές.
Οι διαδηλώσεις προκάλεσε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα, το οποίο απεικόνιζε μασκοφόρους μαχητές να καίνε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην κοινότητα Σουκαϊλαμπία, όπου κατοικούν κυρίως ορθόδοξοι χριστιανοί. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι μαχητές αυτοί είναι ξένοι, μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ανσάρ ατ Ταουχίντ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία της ΧΤΣ διαβεβαίωσε τους κατοίκους της κοινότητας ότι οι δράστες δεν είναι Σύροι και πως θα υπάρξει τιμωρία. «Το δέντρο θα αντικατασταθεί και τα φωτάκια θα ανάψουν ως αύριο το πρωί», ανέφερε σε δημόσια ομιλία του. Ωστόσο, η νέα εξουσία καλείται να αντιμετωπίσει την παρουσία πολλών ξένων μαχητών, κυρίως από χώρες της κεντρικής Ασίας, οι οποίοι εντάχθηκαν στις δυνάμεις της κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Πηγή περιεχομένου: in.gr