Συρία: Ιστορική αλλαγή και προκλήσεις μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ

Συρία: Ιστορική αλλαγή και προκλήσεις μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ

Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία σηματοδοτεί μια κρίσιμη καμπή, με διεθνείς και περιφερειακούς παίκτες να προσαρμόζονται. Μετά από 54 χρόνια, η δυναστεία των Άσαντ δεν κυβερνά πια τη Συρία. Η είδηση της πτώσης του καθεστώτος γέμισε ενθουσιασμό τους Σύρους σε όλον τον κόσμο που βγήκαν πανηγυρίζοντας στους δρόμους. Ο Μπασίρ αλ Άσαντ, αφού κατέπνιξε στο αίμα την εξέγερση του 2011 και προκάλεσε έναν αιματηρό εμφύλιο, κατέφυγε τελικά στη Ρωσία καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες προχωρούσαν προς τη Δαμασκό.

Η οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) με επικεφαλής τον Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζουλάνι, που ηγείται του συνασπισμού των ανταρτών, δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στη Συρία αλλά η πτώση του Άσαντ είναι κάτι που ήλπιζαν οι περισσότεροι Σύροι. Η αναπάντεχα γρήγορη επιτυχία των ανταρτών διαταράσσει τις ήδη εύθραυστες ισορροπίες στη Μέση Ανατολή, με τους διεθνείς παίκτες να προσαρμόζουν γρήγορα τη στάση τους.

Ο Τζουλάνι προσπαθεί να φανεί ως μετριοπαθής, υποσχόμενος μια Συρία για όλους. Η ηγεσία της καθολικής εκκλησίας της Δαμασκού διαβεβαιώθηκε ότι θα σεβαστούν τις διαφορετικές θρησκείες και τους Χριστιανούς. Υπάρχει ανησυχία για το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση και ποιος θα αναλάβει την εξουσία την επόμενη μέρα, με ειδικά ενδιαφέροντα από μεγάλες δυνάμεις και γειτονικές χώρες.

Οι εξελίξεις προμηνύουν επιπλέον προκλήσεις για την περιοχή, καθώς η Τουρκία, το Ιράν και το Ισραήλ παρακολουθούν στενότερα την κατάσταση. Διακυβεύονται μεγάλα συμφέροντα και οι ανησυχίες για ανεξέλεγκτες συγκρούσεις είναι προφανείς.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play