Συρία: περισσότερα από 3,7 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στη μόρφωση εξαιτίας του πολέμου. Μετά από σχεδόν 14 χρόνια σφοδρού πολέμου που έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές στη Συρία, πάνω από το 50% των παιδιών σε σχολική ηλικία δεν φοιτούν στο σχολείο, όπως τόνισε η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children. Η οργάνωση καλεί για επείγουσα δράση ώστε να επανενταχθούν αυτά τα παιδιά στο εκπαιδευτικό σύστημα, με την διευθύντρια της ΜΚΟ για τη Συρία, Ράσα Μαχρέζ, να αναφέρει σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι 3,7 εκατομμύρια παιδιά βρίσκονται εκτός σχολείου φέτος.
Η κατάσταση είναι δραματική καθώς πολλά σχολεία έχουν καταστραφεί ή έχουν μετατραπεί σε κέντρα υποδοχής εκτοπισμένων. Ορισμένα από αυτά εξακολουθούν να χρησιμεύουν ως καταφύγια λόγω της νέας ανθρωπιστικής κρίσης που έχει προκύψει από την αύξηση των εκτοπισμών. Οι νέες de facto αρχές καλούνται να αναλάβουν άμεση δράση για την επανένταξη των παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα, κάτι που θεωρείται επιτακτική ανάγκη.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ, πάνω από 700.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από την αρχή της νέας επιθετικής στρατηγικής οργανώσεων όπως η Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ, που οδήγησε στην ανατροπή του Μπασάρ αλ Ασαντ τον Δεκέμβριο. Αξιοσημείωτο είναι ότι 7,5 εκατομμύρια παιδιά στη Συρία χρειάζονται άμεση ανθρωπιστική βοήθεια. Οι παρατεταμένες συγκρούσεις, οι φυσικές καταστροφές και η κατάρρευση της οικονομίας έχουν οδηγήσει στην απώλεια θεμελιωδών δικαιωμάτων των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην εκπαίδευση.
Σήμερα, τουλάχιστον ένας στους τέσσερις Σύρους ζει σε κατάσταση ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Οι διεθνείς κυρώσεις, σε συνδυασμό με την ανθρωπιστική κρίση που επιδεινώθηκε από τον σεισμό του 2023, επιτείνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση. Η Ράσα Μαχρέζ αναφέρεται στον τραυματικό αντίκτυπο του πολέμου στα παιδιά, με εκατομμύρια να χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη και φροντίδα.
Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, και η ανάγκη για επείγουσα βοήθεια και επανένταξη των παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα είναι πιο επιτακτική από ποτέ, καθώς η κοινωνία της Συρίας συνεχίζει να υποφέρει από τις συνέπειες των συνεχιζόμενων συγκρούσεων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr