Ανακαλύψτε τις νέες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την υγιεινή σήμανση των τροφίμων.
Τα συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά πρέπει να έχουν ευανάγνωστες διατροφικές πληροφορίες στο μπροστινό μέρος των προϊόντων, ώστε να βοηθούν τους καταναλωτές να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές, σύμφωνα με το προσχέδιο οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που αποκαλύπτει το Reuters.
Η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρη και λίπος είναι βασικός καταλύτης στην παγκόσμια κρίση παχυσαρκίας. Με περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους να ζουν με την πάθηση αυτή, ο ΠΟΥ καταγράφει κάθε χρόνο οκτώ εκατομμύρια πρόωρους θανάτους λόγω συναφών προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.
Ωστόσο, οι κυβερνήσεις έχουν δυσκολευτεί να εισαγάγουν πολιτικές για τον περιορισμό της επιδημίας. Επί του παρόντος, μόνο 43 κράτη μέλη του ΠΟΥ έχουν οποιοδήποτε είδος επισήμανσης στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, είτε υποχρεωτική είτε εθελοντική. Η υπηρεσία του ΟΗΕ ανέφερε ότι οι ετικέτες μπορούν να επηρεάσουν την αγοραστική συμπεριφορά.
Ο ΠΟΥ ξεκίνησε τις εργασίες για το προσχέδιο κατευθυντήριων γραμμών το 2019. Στόχος τους είναι να υποστηρίξουν τους καταναλωτές στη λήψη πιο υγιεινών αποφάσεων σχετικά με τα τρόφιμα, όπως δήλωσε η Katrin Engelhardt, επιστήμονας στο τμήμα Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων του ΠΟΥ. Μια δημόσια διαβούλευση σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές ολοκληρώθηκε στις 11 Οκτωβρίου και η οριστική έκδοση θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2025.
Η καθοδήγηση του ΠΟΥ συνιστά στις κυβερνήσεις να εφαρμόζουν ερμηνευτικές ετικέτες που περιλαμβάνουν διατροφικές πληροφορίες και κάποια εξήγηση για το τι σημαίνει αυτό για την υγιεινή ενός προϊόντος. Ένα παράδειγμα θα ήταν το NutriScore, που αναπτύχθηκε στη Γαλλία και χρησιμοποιείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κατατάσσοντας τα τρόφιμα από το Α (πράσινο) έως το Ε (κόκκινο).
Η Χιλή και πολλές άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής χρησιμοποιούν ένα πιο σκληρό σύστημα, με προειδοποιήσεις ότι ένα τρόφιμο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι ή λίπος στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας.
Η International Food and Beverage Alliance, της οποίας τα μέλη περιλαμβάνουν την The Coca Cola Company και τη Mondelez International Inc, δήλωσε ότι τα μέλη της τηρούν ήδη κάποια ελάχιστα παγκόσμια πρότυπα παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Rocco Renaldi, Γενικό Γραμματέα της IFBA, αυτό είναι κάτι που μπορούν να κάνουν οι παγκόσμιες εταιρείες, αλλά σαφώς δεν είναι αρκετό.
Αν και τα μέλη της συμμαχίας υποστηρίζουν τις οδηγίες του ΠΟΥ, δεν υποστηρίζουν προσεγγίσεις που δαιμονοποιούν συγκεκριμένα προϊόντα. Δεν πιστεύουν ότι οι ετικέτες τύπου προειδοποίησης για την υγεία πρέπει να αφορούν τρόφιμα που θεωρούνται ασφαλή και κυκλοφορούν στην αγορά.