Τ. Γαϊτάνης: Μπορεί να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση για την ψήφο των αποδήμων

Τ. Γαϊτάνης: Μπορεί να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση για την ψήφο των αποδήμων

«Για διευκόλυνση (σ.σ. των εκλογέων) μιλάμε και πάνω σε αυτήν τη συζήτηση -και από τη χθεσινή κουβέντα που έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών μεταξύ κυβέρνησης και των κομμάτων του Κοινοβουλίου- φαίνεται ότι μπορεί να υπάρξει μία ευρύτερη συναίνεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Γαϊτάνης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

«Έχουμε δύο στόχους. Ο πρώτος -και τι ωραία εικόνα θα είναι για την Ελλάδα στο εξωτερικό- είναι ο νόμος αυτός της διευκόλυνσης της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού να τύχει της ψήφου 300 βουλευτών. Ο δεύτερος είναι ότι υπάρχει ένας περιορισμός, ο οποίος αποτελεί την “κόκκινη γραμμή”, είναι αυτό που ορίζει το ίδιο το Σύνταγμα: Ότι η ψήφος των Ελλήνων συμπολιτών μας, που ψηφίζουν στο εξωτερικό, θα είναι ισότιμη με όλων ημών που θα ψηφίζουμε στο εσωτερικό της χώρας. Τα υπόλοιπα μπορούμε να τα συζητήσουμε», εξήγησε ο κ. Γαϊτάνης.

«Η κυβέρνηση», πρόσθεσε, «δεν σκοπεύει να χορηγήσει κάποιο νέο δικαίωμα, να εντάξει νέους εκλογείς στους εκλογικούς καταλόγους», αλλά «συζητάμε για τη χορήγηση μίας διευκόλυνσης στους συμπολίτες μας, που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και απλώς την ημέρα των εκλογών, είτε τυγχάνει να ζούνε στο εξωτερικό γιατί -για παράδειγμα- είναι φοιτητές είτε γιατί τα τελευταία χρόνια έχουν φύγει από την Ελλάδα και δεν έχουν τα χρήματα να πάρουν το αεροπλάνο, να ξοδέψουν 2.000-3.000 ευρώ και κάποιες ημέρες αδείας να επιστρέψουν στη χώρα, να ψηφίσουν».

Ερωτηθείς για τον απολογισμό των πρώτων 100 ημερών διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία ο κ. Γαϊτάνης σημείωσε ότι «προφανώς δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, δείχνουμε όμως ότι είμαστε μία κυβέρνηση έτοιμη, με χρονοδιάγραμμα, με στόχους, που από την αρχή έπεσε πάνω στα προβλήματα».

«Είχαμε πει από την αρχή ότι στόχος της διακυβέρνησης θα είναι η μείωση της φορολογίας, η προσέλκυση επενδύσεων με στόχο τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων εργασίας. Είδαμε ότι υπήρξε η μείωση του ΕΝΦΙΑ νωρίτερα -22% μεσοσταθμικά για όλους- είχαμε πει ότι θα γίνει το 2020, τελικά έγινε το 2019 […]. Στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί υπάρχουν μειώσεις φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και για φυσικά πρόσωπα, διευρύνθηκαν τα κριτήρια για την ένταξη στις 120 δόσεις, δόθηκαν οι 66.000 αυξημένες συντάξεις χηρείας, επιστράφηκαν από τον ΕΦΚΑ 100 εκατ. ευρώ σε επαγγελματίες και παράλληλα ξεμπλόκαραν και μεγάλες εμβληματικές επενδύσεις […]. Τα μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας βελτιώνονται, είδαμε το δεκαετές ομόλογο ότι δανειστήκαμε με 1,5%, τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας -η τελευταία χώρα της Ευρωζώνης που πέτυχε αυτό το ορόσημο -ήταν αρνητικά. Από εκεί και πέρα γίνανε πολλά στην καλύτερη οργάνωση του κράτους. Το καλοκαίρι η Πολιτική Προστασία με περισσότερες πυρκαγιές λειτούργησε καλύτερα, χωρίς να έχει παραπάνω πόρους, ούτε ανθρώπινους ούτε υλικούς. Είδαμε ότι ήλθαν εμβληματικά νομοσχέδια, η κατάργηση του ασύλου της ανομίας και της βίας στα πανεπιστήμια, βελτιώθηκε η κυβερνησιμότητα δήμων και περιφερειών από τον σφιχτό εναγκαλισμό της απλής αναλογικής, που δημιουργούσε πολλά αδιέξοδα και φυσικά υπάρχουν και νόμοι που έρχονται, όπως ο “Επενδύω στην Ελλάδα”, που είναι ένας εμβληματικός νόμος, για να απλοποιήσει διαδικασίες που έχουν να κάνουν με το επιχειρείν. Γίνανε περισσότεροι έλεγχοι της αδήλωτης εργασίας και επιβλήθηκαν πρόστιμα 15 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά και πολλά ακόμα, όπως οι διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού, που βελτίωσαν την εικόνα, την αξιοπιστία και το κύρος της Ελλάδας στο εξωτερικό βοηθούν να πούμε ότι η Ελλάδα αυτές τις 100 ημέρες είναι μία καλύτερη χώρα, που ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον», τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «ο απολογισμός της κυβέρνησης περιέχει χονδροειδή ψεύδη και στρεβλώσεις» και «μόνο θαυματοποιοί θα μπορούσαν μέσα σε 100 μέρες να παρουσιάσουν τέτοια βελτίωση των οικονομικών από το μηδέν», ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας απάντησε: «Το επιτόκιο του ελληνικού ομολόγου τον Μάρτιο του 2019 ήταν στο 3,5%. Η μεγάλη αποκλιμάκωση των ελληνικών ομολόγων άρχισε να συμβαίνει από τις 26 Μαΐου και μετά, μετά τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές, τότε που οι διεθνείς αγορές προεξοφλούσαν την κυβερνητική αλλαγή, ότι έρχεται μία κυβέρνηση φιλοεπενδυτική […]. Οι θεσμοί στην ενδιάμεση έκθεσή τους τον Ιούνιο του 2019 έλεγαν ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2019 είναι 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Το κενό αυτό έκλεισε επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, με μείωση των φορολογικών συντελεστών, με βελτίωση όμως στη φορολογική συμμόρφωση και αύξηση των εσόδων που προήλθαν από δράσεις όπως οι 120 δόσεις […]. Η αντιπολίτευση έχει να αντιμετωπίσει μία σύγκριση, τη σύγκριση της ετοιμότητας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με την ανετοιμότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και το ομολογούν οι ίδιοι αυτό».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην παρουσία του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής και στα ζητήματα που θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους εταίρους τους για τις εξελίξεις στη Συρία και το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο κ. Γαϊτάνης επισήμανε: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταδικάσει από την πρώτη στιγμή την τουρκική εισβολή στη Συρία […]. Δημιουργείται ένας παράγοντας αστάθειας που ενδεχομένως θα προκαλέσει και περισσότερες προσφυγικές ροές […]. Η Ελλάδα έχει σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος, μεγαλύτερο από ό,τι της αναλογεί […]. Ο Έλληνας πρωθυπουργός στην πρώτη του συμμετοχή με αυτήν την ιδιότητα στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξέλλες θα θέσει το θέμα και επιτέλους η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει κι εκείνη τις δικές της ευθύνες».

*Τη συνέντευξη πήραν η Σοφία Παπαδοπούλου και ο Κώστας Παπαδάκης

©Πηγή: amna.gr

Loading