Αθήνα (ΑΠΕ-ΜΠΕ) – Την 70η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας, την 1η Οκτωβρίου 1949, γιόρτασε απόψε στην Αθήνα, με την καθιερωμένη δεξίωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, η κινεζική πρεσβεία στην Ελλάδα. Τους δεσμούς Αθήνας και Πεκίνου, αλλά και τη βούληση των δύο χωρών για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, εξέφρασαν σε χαιρετισμούς που απηύθυναν κατά σειρά η πρεσβευτής της Κίνας στην Ελλάδα Τσιγιουέ Τσανγκ και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση. Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για τον σεβασμό που τρέφει ο ελληνικός λαός για τον πολιτισμό της Κίνας, «τον άλλο μεγάλο πολιτισμό του πλανήτη μας», όπως είπε, τις ιστορικές σχέσεις των δύο λαών «που έχουν οικοδομήσει μια πραγματικά δυνατή φιλία», τα επιτεύγματα που έχει καταφέρει ο κινεζικός λαός τα τελευταία 70 χρόνια κάνοντας τη χώρα τους μία από τις ισχυρότερες στον κόσμο και στο «κοινό μέλλον» των δύο χωρών. «Η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Ελλάδα και τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε από κοινού πραγματοποιήσει πολλές ιστορίες επιτυχίας. Η επένδυση της Cosco στον Πειραιά είναι μια από τις ιστορίες επιτυχίας» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Γεωργιάδης απηύθυνε κάλεσμα στην Κίνα για περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα. Επίσης, αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κίνα στα τέλη Νοεμβρίου, σημειώνοντας πως όραμά του είναι να οικοδομήσει ακόμα πιο ισχυρές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών. Καταληκτικά, εξέφρασε την ευχή τα 70 επόμενα χρόνια να είναι για την Κίνα ακόμα καλύτερα και οι σχέσεις των δύο χωρών να είναι ακόμα καλύτερες απ’ ό,τι σήμερα.
Κινέζα πρέσβης: Η Κίνα βλέπει την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο
Από τη μεριά της, η πρεσβευτής της Κίνας στην Ελλάδα Τσιγιουέ Τσανγ χαρακτήρισε την Ελλάδα στρατηγικό εταίρο και έκανε λόγο μια νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις. «Η Κίνα προσδίδει υψηλή σημασία στην προώθηση των σχέσεων με την Ελλάδα. Βλέπουμε την Ελλάδα ως έναν έμπιστο και διαχρονικό φίλο και έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό εταίρο. Οι σχέσεις μας βασίζονται σε αμοιβαίο σεβασμό και σε παρόμοιες αξίες, απόψεις, πολιτισμό και παράδοση» ανέφερε ειδικότερα η Κινέζα πρέσβης.
Έστειλε μάλιστα το μήνυμα «ας ανανεώσουμε τη δέσμευση μας και εγκαινιάσουμε μια νέα εποχή στις διμερείς μας σχέσεις».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον σημερινό παγκόσμιο ρόλο της Κίνας. «Η Κίνα όπως η Ελλάδα είναι μια αρχαία χώρα με μεγάλη ιστορία και πολιτισμό. Ωστόσο είναι επίσης νέα, καθώς η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνα ιδρύθηκε πριν από 70 χρόνια. Τις τελευταίες δεκαετίας η Κίνα πέρασε τεράστιες αλλαγές. Μετασχηματίστηκε από τις πιο υποανάπτυκτες και φτωχές χώρες στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Σήμερα η Κίνα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς μηχανισμούς της παγκόσμιας ανάπτυξης» ανέφερε. Τόνισε μάλιστα την αποφασιστικότητα της χώρας της να συμβάλλει περαιτέρω στην παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη.
Χαρακτήρισε την πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» ως ένα «καλό παράδειγμα» για την προσφορά της Κίνας στον κόσμο και του να μοιραστεί τα οφέλη με όλες τις χώρες και σημείωσε: «Η διεθνής εμπορική έκθεση, που διεξάγεται κάθε Νοέμβρη στη Σαγκάη -φέτος η Ελλάδα είναι μία από τις τιμώμενες χώρες- αποτελεί μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι η Κίνα θα ενσωματωθεί περαιτέρω στην παγκόσμια οικονομία και θα προσφέρει περισσότερες εμπορικές, επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες για όλες τις χώρες. Πιστεύουμε σθεναρά στη συνεργασία και στην οικοδομόηση ενός κοινού μέλλοντος».
Στην εθνική εορτή της Κίνας που ξεκίνησε με την ερμηνεία των εθνικών ύμνων των δύο χωρών, έδωσαν το παρών ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμένος. Επίσης, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, καθώς και εκπρόσωποι από τον ακαδημαϊκό, επιχειρηματικό και διπλωματικό κόσμο.
Στο τέλος της γιορτής η Κινέζα πρέσβης απένειμε βραβεία για την προσφρορά στις διμερείς σχέσεις: στον Σύνδεσμο Ελλάδας-Κίνας, στην Περιφέρεια Κρήτης, στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, στο ελληνοκινεζικό επιμελητήριο, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, Επιτροπή Μεσογείου του Κινέζικου Νηογνώμονα, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Μουσείο Ακρόπολης, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.
Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με κινεζικά μουσικοχορευτικά δρώμενα.
ΔΜ