Τα αόρατα σύνορα του άγνωστου κόσμου μας

Τα αόρατα σύνορα του άγνωστου κόσμου μας

Ανακαλύψτε τα αόρατα σύνορα που διαμορφώνουν τον κόσμο μας και επηρεάζουν τις πολιτισμικές μας αντιλήψεις. Το Μπαλί βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το νησί Λομπόκ στην Ινδονησία, με το πρώτο να χαρακτηρίζεται από την παρουσία τουριστών που επισκέπτονται τις παραλίες και τους ορυζώνες. Αντίθετα, το Λομπόκ διατηρεί μια ήρεμη ατμόσφαιρα, με λιγότερη ανάπτυξη. Η θρησκεία του Μπαλί είναι ο ινδουισμός, ενώ στο Λομπόκ κυριαρχεί το Ισλάμ. Η πανίδα τους αντικατοπτρίζει αυτή τη διαφοροποίηση: στο Μπαλί συναντάμε ασιατικά είδη, ενώ στο Λομπόκ κυριαρχούν αυστραλιανά.

Αυτές οι δύο περιοχές είναι ένα μόνο από τα παραδείγματα των αθέατων συνόρων που περιγράφει ο Βρετανός γεωγράφος Μάξιμ Σάμσον στο βιβλίο του «Αόρατες γραμμές» (εκδ. Μεταίχμιο, μτφ. Γιώργος Μαραγκός). Τα σημεία αυτά αποδεικνύουν πως η αυστηρή έννοια της οριοθέτησης υποχωρεί, επηρεάζοντας τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας.

Ένα εξίσου εντυπωσιακό παράδειγμα είναι η Θάλασσα των Σαργασσών, που δεν έχει καθορισμένα χερσαία όρια και χαρακτηρίζεται από μοναδικά ρεύματα που λειτουργούν ως αόρατα σύνορα. Η Ζώνη της Ελονοσίας στην υποσαχάρια Αφρική, από την άλλη, δεν είναι ομοιογενής, καθώς κάποιες περιοχές παρουσιάζουν μικρότερα ποσοστά ελονοσίας. Χάρη σε στρατηγικά μέτρα δημόσιας υγείας, χώρες όπως η Μποτσουάνα και η Νότια Αφρική έχουν πετύχει να ελέγξουν την ασθένεια.

Ο Σάμσον μελετά επίσης τους πολιτισμικούς διαχωρισμούς που παρατηρούνται στον κόσμο, όπως οι γλωσσικές γραμμές στη Γερμανία και οι πολιτισμικές διαφορές που αναδεικνύονται στην Ουκρανία. Καταλήγει πως τα σύνορα, αν και φαίνονται απλά, είναι γεμάτα περίπλοκες κοινωνικές και πολιτικές αλληλεπιδράσεις. Μόνο μέσω της ανάλυσης αυτών των αόρατων παραγόντων μπορούμε να αποκτήσουμε μια βαθύτερη κατανόηση του κόσμου.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play