Τα εμπόδια, οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες στον δρόμο της ενεργειακής μετάβασης

Τα εμπόδια, οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες στον δρόμο της ενεργειακής μετάβασης

Προσεκτικά και ταχύτερα βήματα απαιτούνται για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, εν μέσω διεθνών προκλήσεων και εγγενών προβλημάτων της ελληνικής αγοράς ενέργειας. Αυτό επισημάνθηκε  στο πλαίσιο του 13ου Athens Energy Summit, που πραγματοποιείται στις 4 και 5 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία.  

 

Σύμφωνα με την Έλενα Αθουσάκη, Chief Sustainability Officer του Ομίλου Motor Oil, η μεγαλύτερη πρόκληση για τις εταιρείες έγκειται στο πώς θα εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες της ενεργειακής μετάβασης. «Σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι μεταβαλλόμενο. Δεν υπάρχουν υποδομές, δεν υπάρχει αγορά για εναλλακτικά καύσιμα, όπως το υδρογόνο» ανέφερε η κυρία Αθουσάκη. 

 

Στη συζήτηση που συντόνισε ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού ANT1, Νίκος Ρογκάκος, η κυρία Αθουσάκη μίλησε για απρόβλεπτους παράγοντες, όπως η έκτακτη εισφορά που επέβαλε αιφνιδίως η κυβέρνηση στα διυλιστήρια, λέγοντας ότι αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να πάνε στην έρευνα για την ενεργειακή μετάβαση. Όπως είπε η κυρία Αθουσάκη, αν κάποιος ασχολείται μόνο με τα εναλλακτικά καύσιμα δεν μπορεί να βρει χρηματοδότηση. «Πρέπει να δεις ποια θα είναι στο μέλλον η αγορά για τα καύσιμα αυτά.  Κοιτάς τα ρίσκα, τις ευκαιρίες και την επίδραση μιας επένδυσης. Πρόκειται για δύσκολη εξίσωση» υπογράμμισε η Chief Sustainability Officer του Ομίλου Motor Oil.

 

O Δρ. Σπύρος Κιαρτζής, Διευθυντής Νέων Τεχνολογιών και Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας της HELLENiQ ENERGY υπογράμμισε ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για την ενεργειακή μετάβαση του ομίλου εν μέσω πολλών δυσκολιών. «Θα θέλαμε μια ομαλή εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά έχουμε διαταραχές παντού. Θα θέλαμε ελεύθερο εμπόριο, αλλά έχουμε κυρώσεις και περιορισμούς. Θα θέλαμε ανταγωνισμό, αλλά δεν είναι εύκολο, ειδικά στην περιοχή μας, που έχουν εντελώς διαφορετικό ρυθμιστικό πλαίσιο η Μέση Ανατολή ή η Τουρκία. Θα θέλαμε φθηνό χρήμα, αλλά έχουμε πληθωρισμό» είπε ο κ. Κιαρτζής, εξηγώντας ότι η μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος ξεκίνησε σαν σπριντ αλλά είναι μαραθώνιος και απαιτείται επιπλέον χρόνος. 

 

Στην Ελλάδα αποτελούν «αγκάθι» και τα δίκτυα, καθώς όλο και περισσότερες ώρες την ημέρα η ενέργεια που παράγεται από τα αιολικά και φωτοβολταϊκα βγαίνει εκτός γιατί δεν αντέχει το δίκτυο. Σύμφωνα με τον κ. Κιαρτζή, αυτή τη στιγμή τα κίνητρα επενδύσεων είναι πολύ μικρότερα από τα ρίσκα που αναλαμβάνουν οι επενδυτές. Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα αποτελεί, όπως είπε, επενδυτικό παράδεισο σε σύγκριση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μπορεί όμως να προχωρήσει ακόμα καλύτερα.  

 

Ο Άρης Τσικούρας, Διευθυντής Στρατηγικής για Θέματα Απανθρακοποίησης στον Όμιλο ΤΙΤΑΝ μίλησε για ευκαιρίες που γεννώνται εν μέσω προκλήσεων. «Έχουμε επενδύσει στο πρασίνισμα της ενέργειας στα εργοστάσια μας και κοιτάμε νέες επενδύσεις. Η χρηματοδότηση αποτελεί ένα ζήτημα, κυνηγάμε όμως τις ευκαιρίες» τόνισε ο κ. Τσικούρας.  Χαρακτήρισε απαραίτητες τις βελτιώσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο, ζήτησε ταχύτερη αδειοδότηση των επενδύσεων και προσέθεσε ότι ενώ υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στα φωτοβολταϊκά, δεν προχωρούν στο ρυθμό που πρέπει, γι’ αυτό και είναι αναγκαίες οι επενδύσεις στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού. 

 

Ο Νίκος Μπόζος, Γενικός Διευθυντής Εξαγωγών & Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ (μέλος της Holcim) υπογράμμισε ότι ο ενεργειακός μετασχηματισμός δεν είναι θέμα επιλογής, αλλά επιβίωσης. «Χρειάζονται προσεκτικά βήματα για την ενεργειακή μετάβαση. Θα πρέπει όλοι να επωμιστούμε το ρίσκο που μας αναλογεί» τόνισε ο κ. Μπόζος. Σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να γίνουν επενδύσεις για την ανάπτυξη του δικτύου και για την αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας. 

 

Εξήγησε ότι η ελληνική βιομηχανία καλείται να καλύψει σημαντικό κόστος για την προσαρμογή στους στόχους που έχει θέση η Ευρώπη, τη στιγμή που ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Τουρκία και η Αλγερία, δεν υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς. Ο κ. Μπόζος αναφέρθηκε επίσης στις επενδύσεις απανθρακοποίησης των μονάδων παραγωγής τσιμέντου του Ομίλου. 

 

Από την πλευρά του ο Χάρης Τολούμης, Head of Digital Solutions της Siemens A.E., τόνισε ότι  πηγαίνουμε σε έναν κόσμο ηλεκτρικό, με τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια να αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2030. «Μας πήρε 100 χρόνια να φτιάξουμε το δίκτυο όπως είναι σήμερα. Τώρα μας ζητούν να φτιάξουμε άλλο ένα τέτοιο δίκτυο μέχρι το 2030, δεν έχουμε όμως ούτε τον χρόνο ούτε τα κονδύλια» εξήγησε ο κ. Τολούμης.  

 

Σημείωσε ότι με τις εξελίξεις να μεταβάλλονται με μία ταχύτητα μεγαλύτερη από ποτέ, το λογισμικό μπορεί να δώσει διεξόδους σε πολλά προβλήματα. Να παρέχει δεδομένα για τα κτίρια και πληροφορίες για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τον κ. Τολούμη, το λογισμικό δύναται να συμβάλει στη βελτίωση του δικτύου, παρέχοντας δεδομένα για το περιθώριο των ΑΠΕ, τους μετασχηματιστές κλπ. Όσον αφορά στη βιομηχανία, ο Head of Digital Solutions της Siemens A.E υποστήριξε ότι μπορούμε να πετύχουμε την ίδια παραγωγή σε λιγότερο χρόνο, να εξασφαλίσουμε καλύτερη ποιότητα στα προϊόντα, αλλά και να εξοικονομήσουμε ενέργεια. 

Πηγή: ΤΣΟΜΩΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΕ

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play