Η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει την αγορά εργασίας, αναδεικνύοντας νέες θέσεις και αντικαθιστώντας άλλες. Σύμφωνα με την έκθεση Future of Jobs Report 2025 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η ενίσχυση της ψηφιακής πρόσβασης κατατάσσεται ως η πιο καθοριστική μακροοικονομική τάση που αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις επιχειρήσεις. Αυτή η τάση επιταχύνει την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, οι οποίες αναμένεται να μετασχηματίσουν την αγορά εργασίας. Οι τομείς που θα υποστούν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο περιλαμβάνουν τη ρομποτική και την αυτοματοποίηση, την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας, καθώς και την τεχνητή νοημοσύνη.
Η μελέτη διεξήχθη σε περισσότερες από 1.000 εταιρείες παγκοσμίως, εκπροσωπώντας 22 βιομηχανικές ομάδες και περισσότερους από 14 εκατομμύρια εργαζόμενους, για να αναδείξει τις τάσεις στην αγορά εργασίας έως το 2030. Σύμφωνα με τα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα, οι ειδικοί στα μεγάλα δεδομένα και οι ειδικοί στην τεχνητή νοημοσύνη αναμένονται να είναι οι πιο ζητούμενοι επαγγελματίες. Ένα εντυπωσιακό 86% των συμμετεχόντων αναμένει ότι οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης θα επηρεάσουν την επιχείρησή τους μέχρι το 2030.
Στην τέταρτη θέση βρίσκονται οι προγραμματιστές λογισμικού και εφαρμογών, ενώ οι ειδικοί στη διαχείριση της ασφάλειας κάνουν την εμφάνισή τους στην κορυφή των ταχύτερα αναπτυσσόμενων θέσεων, επηρεαζόμενοι από τεχνολογικές και γεωπολιτικές εξελίξεις. Επιπλέον, οι εξελίξεις στην πράσινη μετάβαση αναδεικνύουν επαγγελματίες που ασχολούνται με αυτόνομα και ηλεκτρικά οχήματα, καθώς και με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μεταξύ των 15 ταχύτερα αναπτυσσόμενων ρόλων.
Η έκθεση αναφέρει ότι, παρά την αναμενόμενη δημιουργία 19 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας μέχρι το 2030, θα υπάρξει και αντικατάσταση 9 εκατομμυρίων. Οι ρόλοι που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη και την επεξεργασία δεδομένων θα δημιουργήσουν 11 εκατομμύρια θέσεις, ενώ η αυτοματοποίηση θα εξαφανίσει επιπλέον 5 εκατομμύρια. Η αγορά αναμένεται να αντιμετωπίσει δραστική μείωση ρόλων που περιλαμβάνουν υπαλλήλους ταμείων, διοικητικούς βοηθούς και λογιστές. Τέλος, εκτιμάται ότι το 39% των βασικών δεξιοτήτων των εργαζομένων θα υποστεί αλλαγές μέχρι το 2030, με την τεχνολογική εκπαίδευση να καθίσταται κορυφαία προτεραιότητα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr