Η Τζούλια Κωνσταντέλλη κληροδοτεί την ελληνική μαγειρική παράδοση μέσω των viral βίντεο του γιου της στο TikTok. Όλα ξεκίνησαν στο TikTok στα τέλη του 2020, όταν ο κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης φόρεσε μια ξανθιά περούκα και με βαριά προφορά μιας Ελληνίδας μάνας ετοίμασε τζατζίκι. Σύντομα, προσκάλεσε στην κάμερα τη μητέρα του, Τζούλια, με τον ειλικρινή και χιουμοριστικό της τρόπο να μαγειρεύει. Σε ένα βίντεο του 2021, η Τζούλια, φορώντας μια κουβέρτα για να ζεσταθεί, απαντά στα ελληνικά για τις συνταγές που ετοίμασε για τα Χριστούγεννα: «Έφτιαξα μια τυρόπιτα, ένα αρνάκι ψητό, μια γεμιστή γαλοπούλα, σαλάτες, τζατζίκι και γλυκά. Τι δεν έφτιαξα;».
Το βίντεο γρήγορα έγινε viral, προσελκύοντας εκατοντάδες σχόλια από τους 240.000 ακολούθους του Γκας, πολλοί από τους οποίους αναγνώρισαν τον εαυτό τους στις κωμικές συμπεριφορές της μητέρας του, η οποία είχε μεγαλώσει σε συνθήκες φτώχειας σε ένα αγροτικό χωριό της Δυτικής Ελλάδας. Η Τζούλια είχε μάθει να μαγειρεύει για πολλές οικογένειες από νεαρή ηλικία και συνέχισε να το κάνει μεγαλώνοντας τρία αγόρια στο Μπρούκλιν, όπου και διατήρησε την ελληνική μαγειρική παράδοση ζωντανή.
Καθώς τα βίντεο έγιναν όλο και πιο δημοφιλή, η Τζούλια ξεκίνησε να κερδίζει αναγνωρισιμότητα και πολλοί ζητούσαν να φωτογραφηθούν μαζί της. Ο Γκας δήλωσε πως «η μαμά μου με έμαθε πώς να φτιάχνω κεφτεδάκια», μια αναφορά στη δική του μαγειρική διαδρομή και στην κληρονομιά που ήθελε να διατηρήσει.
Δυστυχώς, η πραγματικότητα χτύπησε το 2023, όταν η Τζούλια υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια οικογενειακών διακοπών στην Ελλάδα. Μόλις τέσσερις ημέρες αργότερα, η Τζούλια πέθανε, αφήνοντας τον Γκας με την επιθυμία να κρατήσει ζωντανή την μνήμη της μέσω της μαγειρικής της παράδοσης. «Έφτιαξα έναν βωμό για τη μητέρα μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και όταν πέθανε, αυτός ο βωμός έγινε ναός», τόνισε, αναφερόμενος στην επόμενη φάση της ζωής του ως δημιουργός περιεχομένου και συνταγών.
Με τη βοήθεια της διαδικτυακής κοινότητας, ο Γκας σχεδιάζει να εκδώσει ένα βιβλίο μαγειρικής το 2026, κρατώντας ζωντανή την κληρονομιά της Τζούλιας και προάγοντας την ελληνική κουζίνα στις επόμενες γενιές.
Πηγή περιεχομένου: in.gr