Αναλύουμε τα σημαντικά ζητήματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής υπό την προεδρία Τραμπ, εστιάζοντας σε Κίνα, Ρωσία και ΝΑΤΟ. Η νέα εποχή του Τραμπ έχει αναδείξει ένα καθοριστικό ερώτημα για το State Department: θα υπάρξει συνέχεια ή ανατροπή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική; Στην Ελλάδα, φυσικά, η προσοχή μας είναι στραμμένη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στα μηνύματα που αποστέλλει ο Αμερικανός Πρόεδρος στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, οι ειδικοί του State Department εστιάζουν σε τρία ζωτικής σημασίας μέτωπα, στα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στρατηγικά συμφέροντα και ειδική μέριμνα.
Η Κίνα έχει εξελιχθεί στον βασικό ανταγωνιστή των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκακιέρα, με σαφείς γεωπολιτικές βλέψεις. Ο νέος πρόεδρος Τραμπ προσπαθεί να εξισορροπήσει τη στρατηγική του, εφαρμόζοντας και πιέσεις αλλά και διαλόγους. Μάλιστα, με τον πρώτο του τηλεφώνημα στον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, επιβεβαίωσε την επιθυμία για συνεργασία.
Όμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να επιτρέψουν στην Κίνα να κυριαρχήσει ανεξέλεγκτα στον Ειρηνικό και στη Νότια Σινική Θάλασσα. Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο σχεδιάζει συναντήσεις με τους ομολόγους του από την Ινδία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία για να αναχαιτίσουν την αυξανόμενη επιρροή του Πεκίνου στην περιοχή.
Αναφορικά με τη Ρωσία, ο Τραμπ έχει προτείνει να υπάρξει συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Όπως έχει τονίσει, η συνέχιση της σύγκρουσης θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα για τη Ρωσία, και η στήριξη των ΗΠΑ προς τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι δεν θα είναι όπως παλαιότερα.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ και τις σχέσεις με την Ευρώπη, ο Τραμπ ζητά αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες από τα κράτη μέλη. Κατά την πρώτη ημέρα της προεδρίας του, διατύπωσε σαφώς την επιθυμία του για αλλαγές στις ευρωατλαντικές σχέσεις, επισημαίνοντας την ανάγκη για ισχυρή αμυντική συνεργασία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr