Τα μέσα ενημέρωσης είναι πολύ ήπια με τον Τζο Μπάιντεν;

Τα μέσα ενημέρωσης είναι πολύ ήπια με τον Τζο Μπάιντεν;

Ευγενικές ερωτήσεις, τάση προς αυτοσυγκράτηση, σπάνιες επικρίσεις για μια προεκλογική εκστρατεία με περιορισμένη πρόσβαση: ο Τζο Μπάιντεν δέχεται λιγότερο τα πυρά των δημοσιογράφων από τον Ντόναλντ Τραμπ, παραδέχονται πολλοί ειδικοί σε θέματα μέσων ενημέρωσης, με κάποιους να δικαιολογούν τη διαφορά αυτή λόγω των επικίνδυνων, όπως τις χαρακτηρίζουν, μεθόδων του Ρεπουμπλικάνου προέδρου.

Την προηγούμενη εβδομάδα τα μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν αρκετά με την υπόθεση του γιου του Χάντερ Μπάιντεν, ο οποίος φέρεται να συνδέεται με μια ουκρανική εταιρεία η οποία κατηγορείται για διαφθορά. Όμως ο Τζο Μπάιντεν ερωτήθηκε σχετικά για πρώτη φορά δυόμιση ημέρες αργότερα και αμέσως απέφυγε την ερώτηση.

Την επομένη ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία δεν μίλησε στους δημοσιογράφους που ακολουθούν την προεκλογική του εκστρατεία. Την Κυριακή τελικά απάντησε σε μία ερώτηση: τη γεύση του μιλκ-σέικ του.

“ Η ερώτηση της ημέρας για τον Τζο Μπάιντεν”, έγραψε στο Twitte ο Τζόναθαν Μάρτιν, δημοσιογράφος των New York Times: “ Αυτή την εβδομάδα κρύβεστε γιατί δεν θέλετε να απαντήσετε σε ερωτήσεις για τα μιλκ-σέικ;”.

Χθες Τρίτη ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την προεκλογική του εκστρατεία για να προετοιμαστεί για τη δεύτερη και τελευταία τηλεμαχία του με τον Τραμπ, την Πέμπτη.

Εδώ και μήνες η πρόσβαση στην εκστρατεία του Δημοκρατικού υποψήφιου είναι πολύ περιορισμένη: μόνο καμία εικοσαριά εθνικά ή διεθνή μέσα ενημέρωσης μπορούν να την ακολουθούν, επισήμως λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

 

“ Λιγότερο επίμονες” ερωτήσεις

“ Θα ήταν λογικό οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν την προεκλογική του εκστρατεία να είναι αγανακτισμένοι που δεν τους δίνουν αρκετές πληροφορίες (…) και που δεν υπάρχει πραγματικά καθημερινή πρόσβαση στον υποψήφιο”, σχολίασε ο Ρίτσαρντ Μπενεντέτο, πρώην ανταποκριτής της εφημερίδας USA Today στον Λευκό Οίκο. Όμως οι διαμαρτυρίες είναι σπάνιες.

Την Πέμπτη η διαφορά στην αντιμετώπιση των δύο υποψηφίων ήταν εμφανής: ο Τραμπ έγινε στόχος επικριτικών ερωτήσεων στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC και στη δημοσιογράφο Σαβάνα Γκάθρι. Αντίθετα η συνέντευξη του Μπάιντεν στο ABC ξεκίνησε με ήπιες ερωτήσεις από το κοινο.

“ Οι ερωτήσεις προς τον Μπάιντεν ήταν λιγότερο επίμονες από αυτές που έγιναν στον Τραμπ”, εκτίμησε ο Μπενεντέτο.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου ο ιστότοπος Politico είχε σχολιάσει για μια αντίστοιχη εκπομπή του ABC με καλεσμένο τον Τραμπ ότι οι δημοσιογράφοι χρησιμοποίησαν “ εχθρικές ερωτήσεις”, ενώ η εμφάνιση του Μπάιντεν σε εκπομπή του CNN “ έμοιαζε με συνάντηση παλιών φίλων”.

“ Κατά τη γνώμη μου δεν πρόκειται για ηπιότητα των μέσων ενημέρωσης απέναντι στον Μπάιντεν, αλλά για επιθετικότητα στην κάλυψη του προέδρου Τραμπ”, σημείωσε ο Γκραντ Ρίχερ καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Syracuse. “ Συχνά έχουμε την εντύπωση ότι τα μέσα στηρίζουν” τον Μπάιντεν, πρόσθεσε.

Όντως οι περισσότερες μεγάλες, αμερικανικές εφημερίδες στηρίζουν τον υποψήφιο των Δημοκρατικών. Ο διευθυντής σύνταξης των New York Times Ντιν Μπάκετ παραδέχθηκε ότι η εφημερίδα καλύπτει “ πολύ επιθετικά” τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, παρά το γεγονός ότι διαβεβαίωσε ότι προσπαθεί να διατηρήσει ένα είδος “ αντικειμενικότητας”.

 

Μια “ όχι κανονική” εκστρατεία

Κάποιοι ειδικοί δικαιολογούν μια πιο μετρημένη κάλυψη του υποψήφιου των Δημοκρατικών.

“ Σε κανονικούς καιρούς θα μπορούσαμε να πιέσουμε περισσότερο έναν υποψήφιο, αν ( ο αντίπαλός του) συμπεριφερόταν κανονικά”, όμως στην παρούσα κατάσταση “ δεν φαίνεται προσήκον”, εκτίμησε ο Γκάμπριελ Καν καθηγητής δημοσιογραφίας στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

“ Όταν υπάρχει ένας υποψήφιος που χαρακτηρίζει τον ελεύθερο Τύπο εχθρό, αρνείται να απαντήσει σε άμεσες ερωτήσεις και διασπείρει ψεύδη, το να συγκριθεί η κάλυψή του από τα μέσα ενημέρωσης με αυτή του αντιπάλου του είναι εκτός θέματος”, πρόσθεσε.

“ Είναι σημαντικό ο Μπάιντεν να μην έχει την εντύπωση πως, αν εκλεγεί πρόεδρος, θα είναι προστατευμένος από τα φώτα του Τύπου”, τόνισε ο Νταν Φρούμκιν συντάκτης στον ιστότοπο Press Watch.

“ Η μετά Τραμπ περίοδος θα πρέπει να αφιερωθεί στην αποκατάσταση της υπευθυνότητας και της διαφάνειας”, επεσήμανε. “ Και αυτό δεν θα γίνει με έναν υποταγμένο Τύπο”.

 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play