Μία από τις πιο «γεμάτες» και συναρπαστικές ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο έφτασε στο τέλος της και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) παρουσιάζει, όπως κάθε ημέρα, μερικούς από τους αθλητές που ξεχώρισαν:
Υπάρχουν αθλητές που πετυχαίνουν παγκόσμια ρεκόρ.
Υπάρχουν αθλητές που συντρίβουν παγκόσμια ρεκόρ.
Και υπάρχει και ο Κάρστεν Βάρχολμ.
Ο Νορβηγός ήταν ασυναγώνιστος στον τελικό των 400μ. εμπόδια και πήρε αναμενόμενα το χρυσό μετάλλιο, όμως το 45.94 που «έγραψε» το χρονόμετρο είναι εξωπραγματικό.
Μόλις τον περασμένο μήνα στο Όσλο, ο Βάρχολμ είχε σημειώσει παγκόσμιο ρεκόρ με 46.70, καταρρίπτοντας το «στοιχειωμένο» 46.78 του Κέβιν Γιανγκ, που «άντεχε» από το 1992.
Σήμερα, ο Νορβηγός «έσπασε» το ρεκόρ του κατά 76 εκατοστά του δευτερολέπτου!
Ταυτόχρονα, «τράβηξε» τους συναθλητές του σε μία απίθανα γρήγορη κούρσα, με τον Αμερικανό Ράι Μπέντζαμιν να τερματίζει σε 46.12, μισό και πλέον δευτερόλεπτο ταχύτερα από το προηγούμενο ρεκόρ του Νορβηγού, και τον Βραζιλιάνο Αλισον Ντος Σάντος σε 46.72, δηλαδή πιο γρήγορα από το παλιότερο ρεκόρ του Γιανγκ!
Φυσικά, οι τρεις του βάθρου είναι πλέον και οι ταχύτεροι όλων των εποχών στα 400μ. εμπόδια.
Εκτός από τον καθημερινό απολογισμό για τα κρούσματα κορονοϊού που σχετίζονται με τους Αγώνες, το ημερήσιο δελτίο περιλάμβανε συνεχώς και τις εξελίξεις στο θέμα της Σιμόν Μπάιλς.
Από τη στιγμή που η σουπερστάρ της ενόργανης γυμναστικής ανακοίνωσε την απόσυρσή της από τον τελικό του σύνθετου ομαδικού, επικαλούμενη προβλήματα ψυχικής υγείας, κάθε μέρα όλοι περίμεναν την απόφασή της για το αν θα συμμετάσχει στα υπόλοιπα αγωνίσματα του προγράμματος.
Η Αμερικανίδα Ολυμπιονίκης αποχώρησε από το σύνθετο ατομικό, μετά από τους τελικούς σε άλμα και ασύμμετρους ζυγούς και μία ημέρα αργότερα από τις ασκήσεις εδάφους. Την ύστατη στιγμή (χθες δηλαδή), η Μπάιλς αποφάσισε να αγωνιστεί στον τελικό της δοκού ισορροπίας, όπου κατέλαβε την τρίτη θέση.
Η ίδια δήλωσε ότι αυτό το χάλκινο μετάλλιο είναι πιο σημαντικό από τα τέσσερα χρυσά που κατέκτησε το 2016 στο Ρίο, όμως ακόμη σημαντικότερο είναι ότι, εξωτερικεύοντας το πρόβλημά της (όπως έκανε πριν από αυτήν και η Ναόμι Οσάκα), ίσως βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη.
Η Ελέιν Τόμπσον «έγραψε ιστορία» στο Τόκιο, υπερασπιζόμενη μετά τα 100μ. τον τίτλο της και στα 200μ., όπου μάλιστα πέτυχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών με 21.53.
Πίσω από την Τζαμαϊκανή, όμως, «κρύβεται» η ιδιαίτερη ιστορία της Κριστίν Μπομά από τη Ναμίμπια, που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο.
Η 18χρονη αθλήτρια είχε ως κανονικό αγώνισμα τα 400μ., όμως έπεσε θύμα του κανονισμού Σεμένια, που απαγορεύει σε αθλήτριες με υπερανδρογονισμό να μετέχουν στις αποστάσεις από τα 400μ. ως τα 1.500μ. και το μίλι, αν δεν κάνουν θεραπεία για να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό τους.
Προκειμένου να μη χάσει την ευκαιρία να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Μπομά (που νωρίτερα φέτος έγινε η 7η καλύτερη αθλήτρια όλων των εποχών στα 400μ.) «γύρισε» στα 200μ. και από το 22.73 «κατέβασε» το ρεκόρ της στο 21.81, πέτυχε ρεκόρ Αφρικής και παγκόσμιο ρεκόρ νεανίδων (U20) για να πάρει το ασημένιο μετάλλιο.