Η Ελλάδα κυριαρχεί στη διεθνή γαστρονομία με το σαγανάκι, ένα πιάτο που εντυπωσιάζει σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο διεθνής οδηγός γεύσεων Taste Atlas ανανέωσε τη λίστα με τα καλύτερα πιάτα με τυρί στον κόσμο και η χώρα μας είχε την τιμητική της. Ένα ελληνικό πιάτο πήρε βαθμολογία 4,6 (με άριστα το πέντε) και κατέκτησε την κορυφή. Ο λόγος για το αγαπημένο σε όλους σαγανάκι, το οποίο άφησε πίσω του τις διεθνείς ανταγωνίστριές του.
Η δημοσίευση του Taste Atlas επισημαίνει ότι το σαγανάκι είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές ελληνικό ορεκτικό, όπου διάφορα λαχανικά, κρέατα ή θαλασσινά τυλίγονται σε τυρί και τηγανίζονται ή τσιγαρίζονται. Το τυρί μπορεί να παρασκευαστεί και αυτόνομα, επιτυγχάνοντας την χαρακτηριστική χρυσαφένια κρούστα, και σερβίρεται σε ένα μικρό τηγάνι με δύο λαβές. Παλαιότερα, η λέξη σαγανάκι αναφερόταν σε μια μέθοδο καρύκευσης του ντόπιου τυριού από Έλληνες αγρότες.
Στη δεκάδα με τα καλύτερα πιάτα με τυρί στον κόσμο, το σαγανάκι κατέχει την πρώτη θέση, ακολουθούμενο από την προβολέτα από την Αργεντινή και το Σβρλίσκι Μπελμούζ από τη Σερβία.