Δικαστική διαδικασία για τις ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Καραμανλή και Σπίρτζη σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη. Ο εφέτης και ειδικός ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης, ο οποίος έχει αναλάβει την έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη, προχώρησε στη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Η δικογραφία αφορά την διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών, Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη, για την περίοδο 2016-2023, που σχετίζεται με το τραγικό γεγονός.
Ο δικαστικός λειτουργός αποστέλλει τη δικογραφία στη Βουλή μετά τις απολογίες δύο στελεχών του υπουργείου Μεταφορών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες. Το περιεχόμενο των απολογιών τους και τα στοιχεία που υπέβαλαν στη δικαιοσύνη φέρονται να διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του ανακριτή για την διαβίβαση του φακέλου.
Οι απολογίες των στελεχών περιλαμβάνουν τις δηλώσεις του αναπληρωτή προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, επέρριψαν ευθύνες στους πολιτικούς προϊσταμένους που είχαν γνώση της κακής κατάστασης του σιδηροδρομικού δικτύου. Η δικογραφία αναγνωρίζει τις ευθύνες των υπουργών για την κακή κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου, κάτι που έχει επιβεβαιωθεί και από επίσημες εκθέσεις.
Η αποστολή του φακέλου στη Βουλή επισημαίνει ότι τα μέλη της έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα να εξετάσουν τυχόν υπουργικά αδικήματα. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι ο κ. Μπακαΐμης δεν εκφέρει γνώμη ούτε προβαίνει σε χαρακτηρισμούς σχετικά με τις πράξεις που θα εξετάσει η Βουλή.
Αυτό σημαίνει ότι η Βουλή θα καθορίσει αν τα αδικήματα αφορούν τη διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών ή άλλο κακούργημα, καθώς και εάν υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν παραγραφεί λόγω παρέλευσης χρόνου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η δικογραφία για τους δύο πρώην υπουργούς είχε ξανασταλεί στο παρελθόν από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, σχετικά με την διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων, χωρίς όμως να σχηματιστεί προανακριτική επιτροπή τότε. Αντίθετα, η παρούσα περίπτωση έχει οδηγήσει σε μία ταχεία προανακριτική διαδικασία και ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου.
Η δικαστική έρευνα συνεχίζεται, καθώς κατηγορίες έχουν απαγγελθεί και σε επτά μη πολιτικά πρόσωπα, ενώ αναμένεται η κλήρωση των μελών του Δικαστικού Συμβουλίου για τη διερεύνηση των σχετικών ζητημάτων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr