Τεχνητή νοημοσύνη: Απειλές για θέσεις εργασίας και η άνιση κατανομή τους στην Ευρώπη

Τεχνητή νοημοσύνη: Απειλές για θέσεις εργασίας και η άνιση κατανομή τους στην Ευρώπη

Η τεχνητή νοημοσύνη προβλέπεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας στην Ευρώπη, με εκατομμύρια θέσεις να κινδυνεύουν. Ογδόντα τρία εκατομμύρια θέσεις ενδέχεται να κινδυνεύουν έως το 2027, με τις θέσεις εργασίας στα καταλύματα, το χονδρεμπόριο και τις τέχνες να επηρεάζονται δυνητικά σοβαρά. Η αυτοματοποίηση, τα μεγάλα δεδομένα και οι οικονομικές πιέσεις αναμένονται να οδηγήσουν στον τερματισμό 83 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας παγκοσμίως τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτές οι πληροφορίες προκύπτουν από έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξήχθη σε περισσότερες από 800 εταιρείες και 673 εκατομμύρια εργαζόμενους παγκοσμίως.

Η McKinsey προσδιόρισε τους τομείς με το μεγαλύτερο ποσοστό θέσεων εργασίας που δυνητικά θα εκτοπιστούν από την αυτοματοποίηση στην Ευρώπη: υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης (94%), τέχνες (80%), χονδρικό και λιανικό εμπόριο (68%). Στην Ευρώπη, αυτές οι θέσεις εργασίας είναι πιθανό να είναι άνισα κατανεμημένες. Έως και το 40% των Ευρωπαίων εργαζομένων θα μπορούσε να βρεθεί να ζει σε περιοχές με συρρικνωμένες αγορές εργασίας, σημειώνει η McKinsey.

Η έκθεση προτείνει να ενθαρρυνθεί η εξ αποστάσεως εργασία μέσω κινήτρων για τις εταιρείες και της δημιουργίας ψηφιακών υποδομών, ώστε να διατηρηθούν αυτές οι περιοχές. Η παραγωγικότητα της Ευρώπης είναι σήμερα συγκεντρωμένη σε λίγες αγορές εργασίας, όπως το Άμστερνταμ, η Κοπεγχάγη και το Λονδίνο, οι οποίες φιλοξενούν μόνο το 20% του πληθυσμού της Ευρώπης αλλά αντιπροσωπεύουν το 43% της αύξησης του ΑΕΠ.

Loading

Play