Πτώση της κατανάλωσης θαλασσινών στην ΕΕ λόγω αυξανόμενου πληθωρισμού και υψηλών τιμών. Δείτε τις δαπάνες ανά χώρα. Η ευρωπαϊκή αγορά θαλασσινών αντιμετωπίζει προκλήσεις, καθώς η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μειώνεται δραματικά, λόγω της αύξησης των τιμών. Η κατανάλωση φρέσκων ψαριών στα νοικοκυριά το 2023 έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα, επηρεασμένη από τις πληθωριστικές πιέσεις που πλήττουν την ΕΕ. Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν για την αγορά ψαριών κατά την περίοδο 2022-2023, οι δαπάνες των νοικοκυριών για προϊόντα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας αυξήθηκαν κατά 6% το 2022, υπογραμμίζοντας μια συνεχόμενη ανοδική τάση που ξεκίνησε το 2018.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Πορτογαλία, ως ο μεγαλύτερος κατά κεφαλήν καταναλωτής προϊόντων αλιείας στην ΕΕ, κατέγραψε κόστος που φθάνει τα 456 ευρώ το 2023, τρεις φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, ο οποίος ανέρχεται στα 138 ευρώ. Το 2023, οι αυξανόμενες τιμές έφεραν νέες προκλήσεις, με την Ελλάδα να δαπανά 116 ευρώ ετησίως για θαλασσινά, καταγράφοντας αύξηση 6% σε σχέση με το 2022.
Η κατάσταση του εμπορικού ισοζυγίου στην ΕΕ για τα θαλασσινά έχει επιδεινωθεί, με μείωση της συνολικής αξίας και όγκου εμπορίου. Το 2023, η ΕΕ εισήγαγε θαλασσινά αξίας περίπου 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, μειωμένα κατά 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι εισαγωγές σε όρους ποσότητας ανήλθαν σε 5,9 εκατομμύρια τόνους, με σημαντική μείωση σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα.
Τα προϊόντα υδατοκαλλιέργειας κερδίζουν έδαφος, με την κατανάλωση εκτρεφόμενων θαλασσινών να φθάνει τα 6,82 κιλά ανά άτομο το 2022, καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή της τελευταίας δεκαετίας. Αντιθέτως, η κατανάλωση προϊόντων ελευθέρας βοσκής παρέμεινε χαμηλή στα 16,70 κιλά ανά άτομο. Σημαντικά, η φαινομενική κατανάλωση προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας μειώθηκε κατά 1% σε σύγκριση με το 2021.
Πηγή περιεχομένου: in.gr