Ένας κρίσιμος παράγοντας για την πορεία της χώρας είναι το πως εντάσσουμε την περιφερειακή οπτική στον συνδυασμό και την υλοποίηση των πολιτικών μας. Αυτό θα καθορίσει το ισοζύγιο των πόρων που θα διατεθούν το επόμενο διάστημα στην συνοχή και την ανταγωνιστικότητα», τόνισε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης κατά την διάρκεια της παρέμβασης του στο «10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών».
Ο κ. Κοντογεώργης ανέφερε ότι η παραπάνω επισήμανση σχετίζεται με την ευρωπαϊκή συζήτηση για την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, δηλαδή για το «πως θα γίνει η Ευρώπη ισχυρότερη ενεργειακά, αμυντικά». Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, θα επιδιώξει να θέσει τις προτεραιότητες, τονίζοντας πως για τη χώρα μας αυτό που θα προσδιορίσει το μέλλον μας θα είναι οι υποδομές, το νερό, η κλιματική κρίση, η δημογραφική πρόκληση, η διαχείριση των συνόρων, αλλά και η αγορά εργασίας.
Ο υφυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για «μια δίκαιη διανομή του μερίσματος της ανάπτυξης στις Περιφέρειες», σημειώνοντας τις δια-περιφερειακές και ενδο-περιφερειακές ανισότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Παράλληλα, επισήμανε τη σημασία της συγκέντρωσης χρηματοδοτικών εργαλείων, αναφέροντας ότι ο σχεδιασμός δεν μπορεί να γίνει από την Αθήνα για κάθε Περιφέρεια, αλλά απαιτεί συνεργασία με τις Περιφέρειες. «Νομό νομό, συζητάμε με όλους, την αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς, χρησιμοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις ευκαιρίες που δίνονται, με στόχευση σε κάθε περιοχή», δήλωσε.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός επισήμανε την ανάγκη ύπαρξης μιας ξεχωριστής στρατηγικής για την περιφέρεια, «για να αξιοποιηθούν οι πόροι, με συνέργειες πάντα στα πλαίσια της εθνικής στρατηγικής και της Ε.Ε.». Επίσης, τόνισε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τα βασικά προβλήματα της περιοχής, όπως το δημογραφικό ζήτημα, αναφέροντας τις προτεραιότητες που περιλαμβάνουν τις υποδομές, το νερό, την αντιπλημμυρική θωράκιση και την εκπαίδευση.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας επισήμανε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα περιφερειακά προγράμματα, λέγοντας ότι «σχεδιάστηκαν χωρίς να λάβουν υπόψη την μετά Covid εποχή και τον πόλεμο στην Ουκρανία». Σημείωσε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας σχεδιάζει να αποκαταστήσει ζημιές από τις καταστροφές, ενώ προγραμματίζονται πρωτοβουλίες στον Πολιτισμό και την αγροτική εξωστρέφεια.
Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των υποδομών, ο κ. Κουρέτας δήλωσε ότι «το 2026 θα βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο». Εν τω μεταξύ, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός υπογράμμισε τη σημασία των υποδομών που συνδέονται με αναπτυξιακούς στόχους και πρόσθεσε ότι «οι πρωτοβουλίες της περιφέρειας αφορούν την στήριξη επιχειρήσεων που μπορούν να διαχέουν το εισόδημα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ