Θεοδωρικάκος: Προτεραιότητα η βιώσιμη ανάπτυξη και η αντιμετώπιση των ανισοτήτων

Θεοδωρικάκος: Προτεραιότητα η βιώσιμη ανάπτυξη και η αντιμετώπιση των ανισοτήτων

Αναπτυξιακός νόμος 2022: εστίαση στη βιώσιμη ανάπτυξη και τις περιφερειακές ανισότητες στην Ελλάδα. Το κύριο ζητούμενο για τη χώρα μας είναι η επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, με παράλληλη άρση των περιφερειακών ανισοτήτων. Αυτή την προτεραιότητα υπογράμμισε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή σχετικά με τον αναπτυξιακό νόμο του 2022. Ο υπουργός επεσήμανε ότι με απόλυτη ευθύνη θα πραγματοποιηθεί πλήρης έλεγχος των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων του 2004, 2011 και 2016, καθώς έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις επιχειρηματιών που έχουν λάβει χρηματοδοτήσεις χωρίς να προχωρήσουν σε αντίστοιχες επενδύσεις.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι τα 13 καθεστώτα του νόμου του 2022 ήταν δυνητικά και ότι δεν προκηρύχθηκαν όλα λόγω δημοσιονομικών περιορισμών. Μέχρι σήμερα, από τα τέσσερα ολοκληρωμένα καθεστώτα, δύο στον τομέα της μεταποίησης και δύο στον τουρισμό, έχουν ενεργοποιηθεί περίπου 470 επενδυτικά σχέδια, που αναμένεται να δημιουργήσουν περισσότερες από 6.388 νέες θέσεις εργασίας. Σημαντική είναι η στήριξη των δύο περιφερειών, της Θράκης και της Θεσσαλίας, με σκοπό την αποκατάσταση των περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Αντίστοιχα, ο Υπουργός αναφέρθηκε σε ερωτήσεις του Χάρη Μαμουλάκη του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας τη στάση του κόμματός του στο ζήτημα της διαφάνειας και της υπευθυνότητας, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία προοπτική αλλαγής εάν δεν αποσαφηνιστεί η σχέση τους με τον λαϊκισμό». Σημαντική είναι η αναφορά στον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος περιλαμβάνει διασφαλισμένους πόρους ύψους 900 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των παραμεθόριων περιοχών και των μεγάλων επενδύσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις στρατηγικές επενδύσεις στην Ίο, ο κ. Θεοδωρικάκος εξέφρασε την αντίθεσή του στη χρήση της τραγωδίας στα Τέμπη ως εργαλείο αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας την έλλειψη σχέσης μεταξύ της συγκεκριμένης καταστροφής και μιας τουριστικής επένδυσης στο νησί. Αναφέρθηκε στην ιστορία της επένδυσης που ξεκίνησε το 2014 και υπενθύμισε ότι χρειάζεται η έγκριση των περιβαλλοντικών μελετών από το υπουργείο Περιβάλλοντος για να προχωρήσει.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play