Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε επικίνδυνες θερμοκρασίες, τριπλασιάζοντας τις ακατάλληλες περιοχές για ανθρώπινη ζωή. Η νέα μελέτη προειδοποιεί ότι μια αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά μισό βαθμό Κελσίου θα μπορούσε να τριπλασιάσει τις εκτάσεις στις οποίες οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν τις ανθρώπινες αντοχές. Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει ήδη αυξηθεί σχεδόν 1,5 βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και η Συμφωνία του Παρισιού στοχεύει να διατηρήσει την αύξηση αυτή κάτω από τους 2 βαθμούς. Ωστόσο, αυτό το όριο αναμένεται να ξεπεραστεί γύρω στα μέσα του αιώνα.
Ακόμα και υγιείς ενήλικες θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο θερμοπληξίας, με τη Νότια Ασία και τις χώρες της Σαχάρας να είναι οι πιο ευάλωτες περιοχές. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο κρίσιμη για άτομα άνω των 60 ετών, όπου το 35% της ξηράς θα κριθεί ακατάλληλο εάν οι θερμοκρασίες ξεπεράσουν τους 2 βαθμούς.
Η ανάλυση, η οποία συνδύασε κλιματικά δεδομένα με τις αντοχές του ανθρώπινου σώματος, καταδεικνύει ότι το 2% της παγκόσμιας ξηράς είχε ήδη συνδυασμούς θερμοκρασίας και υγρασίας που καθιστούσαν αβίωτο το βίο για τους νέους ενήλικες την περίοδο 1994-2023. Η μελέτη δείχνει καθαρά ότι οι επιπτώσεις της ακραίας ζέστης θα είναι ιδιαίτερα σοβαρές, ειδικά εάν η αύξηση φτάσει τους 4 βαθμούς Κελσίου.
Συνολικά, η έρευνα καταγράφει τους θανάτους χιλιάδων Ευρωπαίων λόγω καύσωνα, με 72.000 να χάνουν τη ζωή τους το 2003 και 62.000 το 2020, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Πηγή περιεχομένου: in.gr