Θέσεις εργασίας: Κίνδυνος απώλειας 83 εκατ. θέσεων έως το 2027 λόγω αυτοματοποίησης

Θέσεις εργασίας: Κίνδυνος απώλειας 83 εκατ. θέσεων έως το 2027 λόγω αυτοματοποίησης

Η νέα έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αποκαλύπτει ότι η αυτοματοποίηση και οι οικονομικές πιέσεις θα μπορούσαν να απειλήσουν 83 εκατ. θέσεις εργασίας παγκοσμίως έως το 2027. Η αυτοματοποίηση, τα μεγάλα δεδομένα και οι οικονομικές πιέσεις ενδέχεται να οδηγήσουν στο να τερματιστούν 83 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως τα επόμενα τρία χρόνια.

Η McKinsey έχει επίσης εντοπίσει τους τομείς με το υψηλότερο ποσοστό θέσεων εργασίας που δυνητικά εκτοπίζονται από την αυτοματοποίηση στην Ευρώπη: υπηρεσίες διαμονής και τροφίμων (94%), τέχνες (80%), χονδρική και λιανική (68%).

Έως και το 40% των ευρωπαίων εργαζομένων θα μπορούσαν να βρεθούν να ζουν σε περιοχές με συρρικνούμενες αγορές εργασίας, σημειώνει η McKinsey.

Η έρευνα που διεξήχθη από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ σε περισσότερες από 800 εταιρείες και 673 εκατομμύρια εργαζόμενους αναδεικνύει ότι η βασική κινητήρια δύναμη πίσω από αυτές τις στρατηγικές αλλαγές θα είναι η τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την επιχειρηματική βιωσιμότητα. Η έρευνα ανάλυσε και τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες σε 438 περιοχές στην ανατολική και νότια Ευρώπη, οι οποίες πλήττονται από γηραιότερους πληθυσμούς και φθίνον εργατικό δυναμικό.

Η μελέτη του μέλλοντος της εργασίας στην Ευρώπη από την McKinsey προβλέπει ότι 94 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εργαζόμενοι θα χρειαστούν επανεκπαίδευση έως το 2030, καθώς οι αλλαγές αυτές απαιτούν νέα δεξιότητες. Παράλληλα, αναμένονται 69 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες όμως μπορεί να μην κατανέμονται ισομερώς.

Loading

Play