Στις ετήσιες πρωτοβουλίες και δράσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των επενδύσεων στην Ελλάδα με συγκεκριμένες προτάσεις και αποτελούν θεσμό συγκαταλέγεται το επενδυτικό φόρουμ «InvestGR Forum», που πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τον ερχόμενο Ιούνιο στην Αθήνα με τίτλο «Greece is Back» από την Public Affairs and Networks, με την υποστήριξη και την αιγίδα της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών.
Στο πρόγραμμα του τρίτου InvestGR Forum 2020 «Greece is Back», θα επιχειρηθεί, μέσα από τις θεματικές ενότητες των συζητήσεων, να αποτυπωθεί η επιστροφή της Ελλάδας και της οικονομίας της σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου, αλλά και τι πρέπει να γίνει ώστε να καθιερωθεί πλέον η Ελλάδα ως αξιόπιστος επενδυτικός προορισμός. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί και φέτος η Έρευνα – βαρόμετρο της Metron Analysis με θέμα: «Ελλάδα, ελκυστικός επενδυτικός προορισμός;», με προσωπικές συνεντεύξεις επικεφαλής ξένων εταιρειών στην Ελλάδα.
Με την επιστημονική εποπτεία του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργου Παγουλάτου, θα πραγματοποιηθεί επίσης μελέτη με τις θέσεις και προτάσεις των επικεφαλής ξένων εταιρειών στην Ελλάδα για τη βελτίωση του επενδυτικού πλαισίου της χώρας. Τέλος, θα προβληθούν ελληνικές εταιρίες με επιτυχημένες ιστορίες, οι «Greek Ambassadors», ώστε να δοθεί ένα γενικότερο μήνυμα ανταγωνιστικής και δυναμικής ελληνικής οικονομίας. Στους χορηγούς επικοινωνίας συγκαταλέγεται και το ΑΠΕ/ΜΠΕ.
Ακολουθεί συνέντευξη με τον Ανδρέα Γιαννόπουλο, ιδρυτή του InvestGr Forum
Ερ. Πριν λίγες μέρες, ανακοινώσατε ότι τον ερχόμενο Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί το τρίτο InvestGR Forum 2020, με τίτλο «Greece is Back». Με ποιο σκεπτικό δώσετε αυτόν τον τίτλο στο Συνέδριο;
Απ. Βαδίζουμε ήδη στον τρίτο χρόνο πραγματοποίησης του InvestGR Forum, με αποκλειστικό αντικείμενο τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και την εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού. Στα δύο πρώτα χρόνια, δεκάδες επικεφαλής ξένων εταιρειών, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και ειδικοί περιέγραψαν με σαφήνεια την κατάσταση, τις παθογένειες και τους καταναγκασμούς και, κυρίως, το δέον γενέσθαι ώστε να βελτιωθεί το πλαίσιο για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Συνεπώς, όλα τα χαρτιά είναι ανοιχτά, οι πληγές ακόμη χαίνουσες, αλλά και οι ευκαιρίες ορατές μπροστά μας. Κοινή είναι η αντίληψη στην αγορά ότι η Ελλάδα, ύστερα από μια άκρως επίπονη διαδικασία προσαρμογής, προσέρχεται με αρκετά όπλα και πλεονεκτήματα – χωρίς, φυσικά, να υποτιμούνται οι εσωτερικοί και εξωτερικοί κίνδυνοι – στην αρένα του παγκόσμιου επενδυτικού χάρτη. Η αίσθηση που αποκομίζουμε είναι περί επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στο οικονομικό παίγνιο, οι δε πιο αισιόδοξοι μιλούν για την ευχάριστη ελληνική έκπληξη. Αυτό, ακριβώς, το κλίμα λελογισμένης αισιοδοξίας θελήσαμε να εκφράσουμε με τον τίτλο «Greece is Back». Απομένει να αποδειχθεί, φυσικά.
Ερ. Στη μέχρι σήμερα προετοιμασία σας για την διοργάνωση του Συνεδρίου έχετε διαπιστώσει κάποια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι συμμετέχοντες βλέπουν την Ελλάδα;
Απ. Οι επικεφαλής, τα ανώτερα στελέχη και οι εργαζόμενοι των ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έδωσαν σκληρές και καθημερινές μάχες στα χρόνια της κρίσης να κρατήσουν όρθιες τις επιχειρήσεις τους, με μια διαρκώς – και όχι πάντοτε ομολογημένη, για ευνόητους λόγους – δαμόκλεια σπάθη να επικρέμαται στα κεφάλια τους. Η πλειονότητά τους θα έχουν να σας διηγηθούν πολλές, δυστυχώς δυσάρεστες, εμπειρίες, όλα αυτά τα χρόνια, από τις σχέσεις και τις συζητήσεις τους με τα κεντρικά γραφεία των εταιρειών τους καθόσον αφορούσε στο ζοφερό – τότε – παρόν και το αβέβαιο και απρόβλεπτο μέλλον των επιχειρήσεών τους στην Ελλάδα. Αυτή η περίοδος νομίζω ότι παρήλθε και ελπίζω ανεπιστρεπτί. Η πολιτική σταθερότητα είναι ισχυρή, οι προοπτικές αρκετά υποσχόμενες και, συνεπώς, η αισιοδοξία των στελεχών των εταιρειών φαίνεται να παίρνει, επιτέλους, το πάνω χέρι.
Ερ.Από πλευράς ομιλητών ποια ήταν η στόχευσή σας;
Απ. Ο στόχος μας είναι να ανέβουμε και άλλα σκαλοπάτια ως προς την ποιότητα των ομιλητών και την πληρότητα των θεμάτων που θα πραγματευθεί το τρίτο InvestGR Forum2020. Θα έχουμε σημαντικούς εκπροσώπους της πολιτικής από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και επικεφαλής μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών. Κρατήστε την όρεξη και την περιέργειά σας, ελπίζω ότι θα σας εκπλήξουμε ευχάριστα στο προσεχές μέλλον.
Ερ. Από την εμπειρία σας από τα προηγούμενα δύο συνέδρια, τι τελικά αναζητά ένας ξένος επενδυτής για να επενδύσει στην χώρα μας; Ποιοι τομείς συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών;
Απ. Στα δύο προηγούμενα χρόνια, αναζητήσαμε με συστηματικό και εις βάθος τρόπο ποιες είναι οι προβληματικές περιοχές για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χώρας. Ως κυριότεροι ανασταλτικοί παράγοντες, αναφέρθηκαν η γραφειοκρατία και το ρυθμιστικό πλαίσιο, η φορολογία και η ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης και την επίλυση διαφορών. Αντιθέτως, το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας αξιολογήθηκε ως το σημαντικότερο πλεονέκτημα της χώρας. Οι τομείς ενδιαφέροντος για ξένες επενδύσεις είναι ο τουρισμός, η γεωργία, τα logistics, η ενέργεια και οι υποδομές.
Ερ. Κατά πόσο εκτιμάτε ότι αξιοποιήθηκαν τα συμπεράσματα των προηγούμενων συνεδρίων;
Απ. Δεν υπάρχει, πώς θα μπορούσε, άλλωστε, να υπάρξει κάτι σαν KPI (δείκτης αξιολόγησης) για φόρουμ όπως το InvestGR. Δεν θα ήταν, νομίζω, σοβαρό και σώφρον να περιμένει κανείς ότι μια τέτοια συζήτηση από μόνη της θα αρκούσε για να αλλάξουν τα πράγματα σε μια οποιαδήποτε χώρα. Παρά ταύτα, πιστεύω ότι το InvestGR Forum αποτελεί, κάθε χρόνο και περισσότερο, μια πλατφόρμα ουσιαστικής ανταλλαγής σκέψεων και διατύπωσης θέσεων και προτάσεων δημόσιας πολιτικής, με αποκλειστική εστίαση στις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Με αυτή την έννοια, θεωρώ ότι, στον βαθμό που μπορεί και του αναλογεί, το InvestGR Forum συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της θέσης και της εικόνας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού._