Θεσσαλονίκη: Κέντρο Περιφερειακής Συνεργασίας και Πρωτοβουλιών – Αποκαλύψεις από την εκδήλωση «Θεσσαλονίκη Ο Νέος Ομφαλός του Κόσμου»

Θεσσαλονίκη: Κέντρο Περιφερειακής Συνεργασίας και Πρωτοβουλιών – Αποκαλύψεις από την εκδήλωση «Θεσσαλονίκη Ο Νέος Ομφαλός του Κόσμου»

Ο ρόλος της Ελλάδας, και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης, στην προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας αναδείχθηκε μέσω σημαντικών πρωτοβουλιών, όπως ο Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης (IMEC) και η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης Θεσσαλονίκη Ο Νέος Ομφαλός του Κόσμου.

Η συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης, που οργανώθηκε από τον Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το Hellenic American Leadership Council, τη ΔΕΘ-HELEXPO και την εφημερίδα «Καθημερινή», στόχευε στη σύνδεση του Ινδικού, του Μεσανατολικού και του Ευρωπαϊκού Διαλόγου με την Ανατολική Μεσόγειο και το Πρόγραμμα Three Seas μέσω της Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, προτάθηκε η σύσταση ενός μόνιμου Επιχειρηματικού Συμβουλίου για τις χώρες που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Συμεών Γ. Τσομώκος, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και αναφέρθηκε στην Πρωτοβουλία Τριών Θαλασσών (Π3Θ), η οποία περιλαμβάνει 13 χώρες της ΕΕ και «στρατηγικούς εταίρους» όπως η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σκοπός της είναι η προώθηση έργων διασυνδεσιμότητας μέσω επενδύσεων στις υποδομές.

Η Υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, υπογράμμισε τη γεωστρατηγική σημασία της Θεσσαλονίκης στην ανάπτυξη οικονομικών και πολιτιστικών πρωτοβουλιών στην περιοχή. Σημείωσε ότι πρωτοβουλίες όπως η Π3Θ ενισχύουν τους δεσμούς μεταξύ των κρατών και των πολιτισμών, δημιουργώντας ένα πιο σταθερό και ειρηνικό περιβάλλον.

Ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, George Tsunis, αναφέρθηκε στις κοινές προκλήσεις και ευκαιρίες που προκύπτουν από τις περιφερειακές συνεργασίες, εστιάζοντας σε έργα υποδομών και ζητήματα παγκόσμιας ασφάλειας. Ανάφερε ότι οι ΗΠΑ επενδύουν 900 δισ. το χρόνο στην παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας.

Ο Πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ali Obaid Al Dhaheri, τόνισε τη σημασία του μοντέλου συνεργασίας στην επίλυση διαφορών και την ενίσχυση επιχειρηματικών ευκαιριών στην περιοχή. Η συνεργασία αυτή επιβεβαιώνεται από τις συμφωνίες που προωθούν τα ΗΑΕ με χώρες γύρω από το τραπέζι αυτό.

Ο Πρέσβης της Ινδίας, Rudrendra Tandon, μίλησε για τους ιστορικούς δεσμούς της Ινδίας με την Ελλάδα και την ανάδειξη της Ινδίας σε παγκόσμια οικονομική δύναμη. Παράλληλα, ο Πρέσβης του Ισραήλ, Noam Katz, υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασιών για την επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή.

Σημαντικές τοποθετήσεις έγιναν και από άλλους διπλωμάτες και εκπροσώπους οργανισμών, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη για πιο γρήγορους ρυθμούς στις διαδικασίες και την προώθηση στρατηγικών πρωτοβουλιών που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και τη συνδεσιμότητα στην περιοχή.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, Λουκία Σαράντη, πρότεινε τη σύσταση μόνιμου Επιχειρηματικού Συμβουλίου, προκειμένου οι επιχειρηματικές ενώσεις να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στη στήριξη των στόχων της Π3Θ.

Ο Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ιωάννης Δ. Σαρακάκης, αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως ευκαιρία για συνεργίες και βιωσιμότητα στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Η εκδήλωση προήλθε από συνεργασία πολλών φορέων, με στόχο τη διαμόρφωση ενός διαλόγου για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα στο πλαίσιο των περιφερειακών συνεργασιών.

©

Loading

Play