Ο 93χρονος Σάββας Κοέν, τέως διευθυντής του ΟΣΕ, κατά την προσφάτως πραγματοποιηθείσα επίσκεψή του στο Σιδηροδρομικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, ενημερώθηκε για την ύπαρξη δύο βαγονιών – φορταμαξών, τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά Εβραίων πολιτών στα στρατόπεδα εξόντωσης του Γ’ Ράιχ. Εβραίος και ο ίδιος, ο κ. Κοέν αποφάσισε να αναλάβει το κόστος για την επισκευή τους, με στόχο να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη όσων χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Τον περασμένο Ιούνιο ήρθαμε εκδρομή στη Θεσσαλονίκη με τον Σύλλογο Φίλων Σιδηροδρόμου Αθήνας, στον οποίο είμαι μέλος. Εκεί, έμαθα την ιστορία των βαγονιών που οι Γερμανοί χρησιμοποιούσαν για να μεταφέρουν τους Εβραίους στο Άουσβιτς και συγκινήθηκα. Σκέφτηκα πως μια μικρή προσφορά στο Ολοκαύτωμα θα ήταν να δωρίσω χρήματα για την επισκευή τους. Έτσι, ήθελα να τιμήσω τα έξι εκατομμύρια των Εβραίων παγκοσμίως που έφυγαν από τη ζωή, δήλωσε ο κ. Κοέν στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Τα βαγόνια βρίσκονται στο Σιδηροδρομικό Μουσείο στο Κορδελιό και επισκευάζονται υπό την επίβλεψη τέως εργοδηγών του ΟΣΕ. «Οι φορτάμαξες ήταν παρατημένες στο δίκτυο του ΟΣΕ. Αυτές είναι πολύ παλιές γερμανικές κατασκευές του 1890, οι οποίες μετά τον πόλεμο χρησιμοποιούνταν ως συνεργεία», εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλοι Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Πάταρας.
Η διάσωση των δύο βαγονιών έγινε μέσω παλιών φωτογραφιών και στοιχείων που συγκέντρωσε ο πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου, Ευθύμης Κοντόπουλος. «Τα βαγόνια ήταν σε κακή κατάσταση και ο κ. Κοέν αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την επισκευή τους. Αποτελούν ένα κομμάτι από το ιστορικό ψηφιδωτό της Θεσσαλονίκης, με τη παρουσία των Εβραίων πολιτών να είναι αλληλένδετη με την ιστορία του σιδηροδρόμου.»
Ο 93χρονος κ. Κοέν θα τιμηθεί αύριο, Σάββατο, στις 7:30 το απόγευμα, από τον πρόεδρο του ΟΣΕ, Γιάννο Γραμματίδη, σε εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλοι Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Nostalgia». Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει και συναυλία από τη Μικτή Χορωδία Ενηλίκων «Φιλομήλα».
Ο κ. Κοέν γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1931, σπούδασε πολιτικός μηχανικός και εργάστηκε στους ελληνικούς σιδηροδρόμους. Έφυγε με την οικογένειά του από την πόλη λίγο πριν την εισβολή των Γερμανών. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, κατάφερε να γλιτώσει από σύλληψη και μεταφορά σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου στα αντίστοιχα κρεματόρια αναχώρησαν συγγενείς του.