Η φετινή τουριστική σεζόν για την Ελλάδα εκτιμάται ως θετική, και αν και ακούγονται κάποια παράπονα, αυτά δεν αντικατοπτρίζουν τα τουριστικά δεδομένα της χρονιάς, όπως τονίζει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ALLSUN HOTELS και Σύμβουλος Ανάπτυξης της DANAOS TRAVEL. Ο ίδιος αναφέρει ότι φέτος παρατηρείται ότι σε ορισμένες περιοχές και σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία, η πληρότητα της τάξης του 100%, η οποία ήταν δεδομένη μέχρι τώρα, απλά δεν υπάρχει.
Η τρέχουσα πτώση 10% με 15% στην πληρότητα, σε σύγκριση με πέρυσι τον Αύγουστο, προκαλεί την ανησυχία, προσθέτει, και διευκρινίζει ότι πολλά από αυτά τα ξενοδοχεία αναγκάζονται να προσελκύσουν επισκέπτες με προσφορές που φθάνουν το 30% κάτω από τις αρχικές τιμές τους. Επιχειρώντας να εξηγήσει το φαινόμενο, όπου οι αφίξεις στην Ελλάδα αυξάνονται και ταυτόχρονα η πληρότητα σε κάποιες τουριστικές μονάδες μειώνεται, τονίζει ότι το φαινόμενο είναι προφανές και εξηγείται ως εξής:
Η κρίση στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά επηρεάζει πληρότητα και έσοδα στα ελληνικά ξενοδοχεία
Όσον αφορά τους επισκέπτες από το εξωτερικό, έχουν μειώσει τη διάρκεια διαμονής τους, από 15 σε 7 ημέρες και από τις 7 ημέρες σε ακόμα λιγότερες, δηλαδή σε έξι ή ακόμα και 3 ημέρες. Εάν οι ξενοδόχοι συγκρίνουν τον μέσο όρο διαμονής της φετινής χρονιάς με πέρυσι, θα το διαπιστώσουν. Ο ίδιος προσθέτει ότι οι καθημερινές αεροπορικές συνδέσεις της Ελλάδας με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ενισχύουν αυτή τη τάση, σε μία περίοδο που τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στη μέση ημερήσια δαπάνη των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα φέτος.
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της Ελλάδας έχει ακριβύνει, για λόγους που είναι δικαιολογημένοι και για λόγους που δεν είναι. Ο Σύμβουλος Ανάπτυξης της DANAOS TRAVEL, που εκπροσωπεί περίπου 30 tour operators του εξωτερικού, υποστηρίζει ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί δικαίως, καθώς πολλές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει σημαντικά στην αναβάθμιση των υπηρεσιών τους. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις επιχειρηματιών οι οποίοι έχουν αύξηση τιμών χωρίς καμία επένδυση, εκμεταλλευόμενοι την επιθυμία των ξένων ταξιδιωτών για ταξίδια μετά την περίοδο του Covid, μία έννοια που πλέον φθίνει.
Σε πορεία κανονικότητας οι τιμές σε Μύκονο και Σαντορίνη
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, οι υπερβατικές τιμές σε Μύκονο και Σαντορίνη ανήκουν πλέον στο παρελθόν και αυτή η κατάσταση ενδέχεται να καθιερωθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς οι δημόσιες υποδομές δεν προχωρούν παράλληλα με τις ιδιωτικές επενδύσεις σε αυτά τα νησιά. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα εισέρχεται σε μια κατάσταση κανονικότητας, και δεν λειτουργεί πλέον σε αυτόματο πιλότο. Οι σωστοί επιχειρηματίες που προσφέρουν σκεπτόμενες τιμές Value For Money θα συνεχίσουν να έχουν επιτυχία. Κάποιοι επιχειρηματίες που έχουν κάνει λάθη λόγω της φούσκας αγοράς θα πρέπει να αναλογιστούν και να επαναξιολογήσουν τη θέση τους στην αγορά υπό υγιείς όρους, καταλήγει.
Η Ελλάδα παραμένει και θα είναι ένας ασφαλής και δημοφιλής προορισμός
Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, τονίζει ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός με αυξανόμενη δημοτικότητα και δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα στην προσέλευση τουριστών. Όπως αποδεικνύει η φετινή χρονιά, οι αφίξεις είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, ενώ η αναγκαία προσαρμογή στην πληρότητα των ξενοδοχείων έχει μια επιπλέον εξήγηση: οι υποδομές των αεροδρομίων σε Ηράκλειο και Σαντορίνη δεν μπορούν να προσφέρουν περισσότερα Slots στις αεροπορικές εταιρείες εφέτος, παρόλο που υπάρχει ζήτηση. Αυτή η κατάσταση, σε συνδυασμό με την προσθήκη νέων κλινών στο διαθέσιμο χαρτοφυλάκιο, έχει αντίκτυπο στη μειωμένη πληρότητα στα συγκεκριμένα τουριστικά σημεία.
Διώχνουμε επισκέπτες λόγω έλλειψης slots στα αεροδρόμια – Οι υλικές ελλείψεις δηλώνονται ως υπερτουρισμός
Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά: Διώχνουμε πολλούς επισκέπτες, διότι δεν έχουμε διαθέσιμα slots στα αεροδρόμια και εστιάζει στην ανάγκη ανάπτυξης νέων υποδομών σε αεροδρόμια και λιμάνια, ώστε να υποδεχθούμε περισσότερους πελάτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αθήνα δέχεται χρόνο με το χρόνο περισσότερες αφίξεις, καθώς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος έχει απεριόριστα Slots. Παράλληλα, αναφέρεται στην έλλειψη βασικών υποδομών σε τους κύριους προορισμούς (έλλειψη βιολογικών καθαρισμών, κακό οδικό δίκτυο, διαχείριση απορριμμάτων) και επισημαίνει ότι για να κρύψουμε αυτές τις αδυναμίες, αναφερόμαστε σε υπερτουρισμό.