Η στρατηγική των ΗΠΑ έναντι του Ιράν και οι πρόσφατες εξελίξεις στις συνομιλίες για πυρηνική συμφωνία. Τη Μ. Δευτέρα, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στηβ Γουίτκοφ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποδέχονταν τον εμπλουτισμό ουρανίου από το Ιράν μόνο σε επίπεδα που θα επαρκούσαν για την παραγωγή ενέργειας. Ωστόσο, την επόμενη μέρα, αναθεώρησε τη θέση του, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για την πλήρη εξάλειψη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Η αστάθεια της αμερικανικής στάσης καταδεικνύει τη στρατηγική της Ουάσιγκτον απέναντι στην Τεχεράνη.
Δημοσιεύματα από τον ισραηλινό και τον ιρανικό Τύπο υποδεικνύουν ότι οι έμμεσες συνομιλίες της 19ης Απριλίου μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν στο Ομάν κατέγραψαν πρόοδο. Αυτό επιβεβαίωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος χαρακτήρισε τις συνομιλίες του Σαββάτου 26 Απριλίου θετικές και παραγωγικές, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές σκοπεύουν να συναντηθούν ξανά στην Ευρώπη σύντομα. Παρά τις προκλήσεις, υπήρξε περαιτέρω πρόοδος στην κατεύθυνση μιας συμφωνίας.
Ο Διευθυντής Μελετών για τη Δημοκρατία και τη Διακυβέρνηση στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, Ντάνιελ Μπρούμπεργκ, επισημαίνει ότι η επιθυμία του Τραμπ για συμφωνία, παρά την αντίθεση του συμβούλου ασφαλείας και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενδέχεται να αποκαλύπτει την απελπισία του για μια νίκη στην εξωτερική πολιτική.
Ωστόσο, ο Μπρούμπεργκ αναρωτιέται εάν μια τέτοια συμφωνία εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική για τη Μέση Ανατολή. Αν και ο Τραμπ δεν παρέχει όλα τα όπλα στο Ισραήλ για να πλήξει τις κρυμμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, αυτό δεν υποδηλώνει ευρύτερο στρατηγικό όραμα. Ο Τραμπ φαίνεται να προσανατολίζεται στη διατήρηση των Συμφωνιών Αβραάμ, αλλά χωρίς μια ξεκάθαρη στρατηγική για την περιοχή.
Επιπλέον, η πρόσφατη απόφαση του Τραμπ να αποσύρει μισά αμερικανικά στρατεύματα στη στιγμή που το ISIS ενδέχεται να επεκτείνεται στη Συρία προκαλεί ανησυχία, ενδεχομένως αναγκάζοντάς τον να προσαρμόσει την πολιτική του για να διαχειριστεί την κατάσταση στην περιοχή.
Καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος προετοιμάζεται για ένα ταξίδι στα μέσα Μαΐου, οι ηγέτες του Κόλπου ανησυχούν για τη συχνά αυτοσχέδια εξωτερική πολιτική του, η οποία συνδέεται με γενοκτονίες και εγκλήματα πολέμου στη Γάζα. Ο Μπρούμπεργκ καταλήγει ότι, παρόλο που μια πυρηνική συμφωνία είναι προτιμότερη από τον περιφερειακό πόλεμο, δεν αντικαθιστά την ανάγκη για μια συνεκτική στρατηγική των ΗΠΑ.
Πηγή περιεχομένου: in.gr