Τι μπορεί να προκαλέσει η πρόσκρουση του αστεροειδούς Bennu στη Γη το 2182

Τι μπορεί να προκαλέσει η πρόσκρουση του αστεροειδούς Bennu στη Γη το 2182

Η πιθανότητα πρόσκρουσης του αστεροειδούς Bennu το 2182 εγείρει σοβαρούς κινδύνους για τη Γη και το κλίμα μας. Ο αστεροειδής Bennu, ένα κοσμικό σώμα γεμάτο βράχους και πέτρες, επισκέφθηκε τη Γη το 2020 μέσω αποστολής της NASA και προσεγγίζει τον πλανήτη μας κάθε έξι χρόνια σε απόσταση 299.000 χιλιομέτρων, μικρότερη από εκείνη της Σελήνης. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι υπάρχει μία στις 2.700 πιθανότητες να συμβεί πρόσκρουση στις 24 Σεπτεμβρίου 2182. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι μια τέτοια πρόσκρουση θα προκαλούσε σοβαρές καταστροφές, συμπεριλαμβανομένου ενός παγκόσμιου χειμώνα πρόσκρουσης, μειώνοντας τη θερμοκρασία κατά περίπου 4 βαθμούς Κελσίου και την φωτοσύνθεση κατά 20-30%.

Η πρόσκρουση θα δημιουργούσε έναν τεράστιο κρατήρα και θα απελευθέρωνε εκατοντάδες εκατομμύρια τόνους σκόνης στην ατμόσφαιρα, προκαλώντας ισχυρούς σεισμούς και ένα ωστικό κύμα. Η σκόνη θα έκρυβε τον ήλιο για 3-4 χρόνια, με αποτέλεσμα την καταστροφή των καλλιεργειών σε παγκόσμιο επίπεδο και σοβαρές επιπτώσεις στη διατροφική ασφάλεια. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα χερσαία οικοσυστήματα θα χρειάζονταν χρόνια για να ανακάμψουν, ενώ το φυτοπλαγκτόν θα άρχιζε να ανακτά την υγεία του εντός έξι μηνών λόγω των θρεπτικών συστατικών που θα απελευθερώνονταν.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο Science Advances, επικεντρώνεται στην πιθανότητα αυτής της καταστροφής και τονίζει την ανάγκη για προετοιμασία. Η πιθανότητα πρόσκρουσης είναι μικρή, μόλις 0,37%, αλλά οι συνέπειες θα ήταν πολύ σοβαρές. Είναι απαραίτητο να εξετάσουμε το ρίσκο και τις στρατηγικές πλανητικής προστασίας. Ο Bennu, που πιστεύεται ότι είναι θραύσμα ενός αρχαίου κοσμικού αντικειμένου, μπορεί να είναι κλειδί στην κατανόηση της προέλευσης της ζωής στη Γη.

Η NASA και η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA παρακολουθούν επίσης άλλους αστεροειδείς, όπως τον 2024 YR4, με αυξανόμενες πιθανότητες πρόσκρουσης. Παρά τους κινδύνους, οι πρόσφατες δοκιμές πλανητικής προστασίας δείχνουν ότι είναι δυνατό να αλλάξουμε την πορεία μικρότερων αστεροειδών και να προστατεύσουμε τη Γη.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play