Η εαρινή ισημερία σηματοδοτεί την ισορροπία ημέρας και νύχτας, καθώς και την αρχή της άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο. Το βόρειο ημισφαίριο πλησιάζει την άνοιξη την Πέμπτη, με την εαρινή ισημερία να συμβαίνει στις 11:01 ώρα Ελλάδας. Αυτό το φαινόμενο σηματοδοτεί μια ενθαρρυντική αλλαγή, καθώς η διάρκεια της ημέρας αρχίζει να αυξάνεται. Με την εαρινή ισημερία, οι ημέρες και οι νύχτες έχουν σχεδόν ίση διάρκεια, και η διάρκεια της ημέρας θα συνεχίσει να μεγαλώνει μέχρι το θερινό ηλιοστάσιο.
Αλλά τι ακριβώς είναι η ισημερία; Η απάντηση μπορεί να γίνει πιο κατανοητή αν εξετάσουμε τη Γη από το Διάστημα την ημέρα αυτή. Η παρακάτω εικόνα, που λήφθηκε από αμερικανικό δορυφόρο κατά την εαρινή ισημερία του 2013, δείχνει την οριζόντια λευκή γραμμή που υποδηλώνει τον ισημερινό, με τον Ήλιο να έχει τοποθετηθεί στην εικόνα εκ των υστέρων. Κατά την ισημερία, οι ακτίνες του Ήλιου πέφτουν κάθετα στον ισημερινό.
Οι ισημερίες και η εναλλαγή των εποχών οφείλονται στην κλίση του άξονα περιστροφής της Γης, ο οποίος δεν είναι απόλυτα κάθετος στο επίπεδο της εκλειπτικής. Αυτή η κλίση επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε τις εποχές. Στον Ουρανό, για παράδειγμα, ο άξονας είναι σχεδόν παράλληλος με το επίπεδο της εκλειπτικής, οδηγώντας σε πρωτοφανείς εναλλαγές εποχών.
Ο σταθερός προσανατολισμός του άξονα σημαίνει ότι, κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, ο βόρειος πόλος κοιτάζει προς τον Ήλιο, ενώ το φθινόπωρο και τον χειμώνα ο Ήλιος χάνεται από την περιοχή του βόρειου πόλου, ενώ ο νότιος πόλος απολαμβάνει μόνιμη λιακάδα. Δύο φορές το χρόνο, στην εαρινή και τη φθινοπωρινή ισημερία, το επίπεδο του ισημερινού διέρχεται από το κέντρο του Ήλιου, επιτρέποντας την ταυτόχρονη πρόσβαση ηλιακού φωτός στους βόρειους και νότιους πόλους.
Αυτές οι ημερομηνίες προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για παρατήρηση, καθώς ο Ήλιος ανατέλλει ακριβώς στην ανατολή, με την ημέρα και τη νύχτα να έχουν σχεδόν ίση διάρκεια. Η διάρκεια της ημέρας θα συνεχίσει να μεγαλώνει μέχρι το θερινό ηλιοστάσιο, που φέτος θα συμβεί στις 21 Ιουνίου, με τον Ήλιο να ανεβαίνει συνεχώς ψηλότερα στον ουρανό τα μεσημέρια.
Πηγή περιεχομένου: in.gr