Η Ευρώπη στρέφεται προς τον στρατιωτικό κεϋνσιανισμό για να αντιμετωπίσει τις γεωπολιτικές προκλήσεις. Αν η Ευρώπη θέλει να αποφύγει τον πόλεμο, χρειάζεται να είναι έτοιμη να πολεμήσει. Αυτά ήταν τα λόγια της προεδρίας της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, την ημέρα που το γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε την τροποποίηση του Συντάγματος. Η τροποποίηση αυτή επιτρέπει την παράκαμψη του φρένου χρέους για τους πολεμικούς εξοπλισμούς, σημειώνοντας μια ιστορική τομή στην μεταπολεμική Γερμανία. Η παραδοχή αυτή παραπέμπει στη ρήση si vis pacem, para bellum (αν θες ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο), και ξυπνάει μνήμες από το 1914, όταν ο γερμανός καγκελάριος Τέομπαλντ φον Μπέτμαν-Χόλβεγκ, σε μια παρόμοια συγκυρία, ζήτησε πιστώσεις για να διεξαχθεί ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η γερμανική στρατηγική δείχνει ότι η Ευρώπη επιθυμεί να επενδύσει στον στρατό της, εν μέσω ενός αυξανόμενου γεωπολιτικού κινδύνου.
Η έννοια του στρατιωτικού κεϋνσιανισμού κερδίζει έδαφος καθώς η Ευρώπη, με την Γερμανία στο προσκήνιο, ακολουθεί μια πορεία στρατιωτικής ενίσχυσης. Ο κεϋνσιανισμός υποστηρίζει ότι η αύξηση των δημόσιων δαπανών μπορεί να αναζωογονήσει την οικονομία, ενώ η στρατιωτική του εκδοχή επικεντρώνεται στις δαπάνες για εξοπλισμούς αντί για τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση.
Το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας από το 1949, με την υποστήριξη κομμάτων όπως η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD). Οι τροπολογίες που σχετίζονται με τον στρατιωτικό προϋπολογισμό έγιναν αποδεκτές σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας, προκειμένου να αποφευχθεί η στήριξη από το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
Η μεταρρύθμιση αυτή οδηγεί σε ευρύτερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και έρχεται σε μια στιγμή που η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανικών δασμών και της παραγωγικότητας στην Κίνα. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ανάπτυξη μέσω εξοπλισμών είναι πλέον μια εναλλακτική στρατηγική.
Τα στρατηγικά σχέδια περιλαμβάνουν ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ για υποδομές και κλιματική ουδετερότητα, με στόχο την υποστήριξη της στρατιωτικής βιομηχανίας. Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ τόνισε τη σημασία της Ευρώπης να συμμετάσχει σε αυτή τη στρατηγική.
Η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών αλλάζει τα δεδομένα στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης και δημιουργεί ευκαιρίες για ανάπτυξη. Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων, η στρατηγική του πολέμου μπορεί να αποβεί καθοριστική για το μέλλον της οικονομίας στην Ευρώπη.
Πηγή περιεχομένου: in.gr