Ανακαλύψτε πώς η Λα Νίνια μπορεί να διαμορφώσει τον φετινό χειμώνα στην Ευρώπη με πιθανές ακραίες καιρικές συνθήκες.
Το φαινόμενο Ελ Νίνιο, που συνέβαλε στην τροφοδότηση της αύξησης των παγκόσμιων θερμοκρασιών και των ακραίων μετεωρολογικών συνθηκών σε ολόκληρο τον κόσμο, φτάνει στο τέλος του και αναμένουμε να το διαδεχθεί η Λα Νίνια. Οι μετεωρολόγοι πιστεύουν ότι ο διακόπτης θα μπορούσε να γυρίσει εντελώς φέτος τον χειμώνα με βαρύτερες και συχνότερες χιονοπτώσεις, περισσότερο κρύο και αυξημένες βροχοπτώσεις.
Το Κέντρο Πρόβλεψης Κλίματος της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) επιβεβαίωσε ότι υπάρχει 60% πιθανότητα να εμφανιστεί και προέβλεψε πως μπορεί να διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο. Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν έναν ψυχρότερο χειμώνα αλλά όχι σε όλη την Ευρώπη. Μπορεί να προκαλέσει ακραία καιρικά φαινόμενα σε ολόκληρο τον κόσμο και εμφανίζεται όταν οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας στον κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό ωκεανό πέφτουν κάτω από το μέσο όρο. Ο φετινός χειμώνας στην Ευρώπη μπορεί να φέρει ψυχρότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες στη δυτική Ευρώπη.
Οι μετεωρολόγοι αναμένουν ότι οι θερμοκρασίες θα πέσουν στην Γηραιά ήπειρο καθώς οδεύουμε προς τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Καθώς το φαινόμενο μπορεί να επηρεαστεί από άλλους παγκόσμιους παράγοντες του κλίματος, ο αντίκτυπός της είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Μια τρίμηνη ένδειξη που δημοσίευσε η Météo France τον περασμένο μήνα δίνει μόνο 20% πιθανότητα ο Οκτώβριος, ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος να δώσουν θερμοκρασίες ψυχρότερες από το συνηθισμένο.
Έχει επίσης την τάση να φέρνει υγρότερες και ψυχρότερες συνθήκες στις Άλπεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε συχνότερες και εντονότερες χιονοπτώσεις. Στις νοτιοανατολικές χώρες οι κλιματολογικές συνθήκες αναμένεται να είναι ξηρότερες από το συνηθισμένο, ενώ οι νοτιοδυτικές χώρες θα δουν πιθανότατα περισσότερες βροχές.
Αν και ορισμένοι επιστήμονες λένε ότι η σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των δύο φαινομένων δεν είναι απολύτως σαφής, είναι βέβαιο ότι εντείνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου που προκαλείται από την αμείωτη καύση ορυκτών καυσίμων έχει επίσης αυξήσει τη συχνότητα και την ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων.