Τι σημαίνει η λήξη της συμφωνίας Ρωσίας-Ουκρανίας για την ΕΕ στο φυσικό αέριο

Τι σημαίνει η λήξη της συμφωνίας Ρωσίας-Ουκρανίας για την ΕΕ στο φυσικό αέριο

Λήξη της ρωσοουκρανικής συμφωνίας για το φυσικό αέριο και οι συνέπειές της στην ΕΕ. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και με την παρέλευση του χρόνου μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2025, λήγει μια κρίσιμη σύμβαση που ρυθμίζει τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας. Αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης , καθώς παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο, οι ροές φυσικού αερίου δεν έχουν σταματήσει.

Η λήξη της συμφωνίας έχει και συμβολική αξία, σηματοδοτώντας το τέλος μιας περίπου 60χρονης ενεργειακής σχέσης που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1968. Τότε, το ρωσικό αέριο άρχισε να διοχετεύεται μέσω Ουκρανίας και της τότε Τσεχοσλοβακίας προς την Αυστρία, δημιουργώντας ένα εκτενές δίκτυο αγωγών που παρείχε έως 150 bcm ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να αναπτύσσει εναλλακτικές οδούς διαμετακόμισης , απομακρυνόμενη από την εξάρτησή της από την Ουκρανία μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, με την κατασκευή αγωγών όπως ο Yamal-Europe και οι Nord Stream I και II. Τους τελευταίους μήνες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι πελάτες της Gazprom έχουν προετοιμαστεί επαρκώς για τη λήξη της συμφωνίας. Πολλοί από αυτούς, όπως η σλοβάκικη SPP και η αυστριακή OMV, έχουν ήδη προχωρήσει σε εναλλακτικές συμφωνίες.

Ωστόσο, οι συνέπειες της λήξης της σύμβασης αναμένονται ιδιαίτερα αισθητές στην Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, καθώς η διαμετακόμιση μέσω Ουκρανίας κάλυψε το 65% της ζήτησης φυσικού αερίου τους το 2023. Η ΕΕ θα χρειαστεί να βρει πρόσθετες πηγές φυσικού αερίου, με την έλλειψη να φτάνει το 5% των συνολικών απαιτήσεων. Αν και οι περισσότεροι πελάτες της Gazprom έχουν λάβει μέτρα για εναλλακτικές προμήθειες, η περιοχή της Υπερδνειστερίας αναμένεται να υποστεί σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.

Η αποσύνδεση από το ρωσικό φυσικό αέριο, εν όψει και του στόχου της ΕΕ να σταματήσει όλες τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέχρι το 2027, θα μπορούσε να επιταχύνει την αναζήτηση εναλλακτικών ενεργειακών πηγών. Η Τουρκία, μάλιστα, φαίνεται ότι θα αναδειχθεί σε κρίσιμο κόμβο για τις ροές ρωσικού αερίου προς την ΕΕ.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play