Αναλύουμε τη σημασία της συμμετοχής των άμεσα θιγόμενων στις διεθνείς διαπραγματεύσεις. Με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αποκαλεί τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δικτάτορα, διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία με τη Ρωσία. Ουδέποτε ο Ζελένσκι θα αποδεχτεί οποιαδήποτε απόφαση που να μην περιλαμβάνει τη συμμετοχή της χώρας του, δηλώνει με σθένος. Ήδη, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετείχαν σε συνομιλίες με τη Ρωσία στο Ριάντ, στις 18 Φεβρουαρίου, χωρίς την παρουσία του Ουκρανού προεδρικού ηγέτη.
Ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Φλίντερς, Ματ Φιτζπάτρικ, τονίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που μεγάλες δυνάμεις συζητούν νέα σύνορα ή σφαίρες επιρροής χωρίς την εμπλοκή των λαών που ζουν εκεί. Στο άρθρο του στο The Conversation, αναλύει ιστορικές περιπτώσεις που μεγάλες δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες χωρίς την παρουσία των τοπικών πληθυσμών.
Η Διαμάχη για την Αφρική το 1884-85, όπου ευρωπαϊκές δυνάμεις, υπό την προεδρία του Γερμανού καγκελάριου Ότο φον Μπίσμαρκ, καθόρισαν την τύχη της ηπείρου χωρίς την συμμετοχή Αφρικανών, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Μεταξύ άλλων, η διάσκεψη οδήγησε στη δημιουργία του Ελεύθερου Κράτους του Κονγκό, που έγινε γνωστό για τις αποικιακές θηριωδίες που σκότωσαν εκατομμύρια.
Το 1899, η Γερμανία και οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να καταρτίσουν μια συμφωνία για τα νησιά Σαμόα, χωρίς την συμμετοχή τους. Η Συμφωνία Σάικς-Πικό του 1916, επίσης, διαίρεσε την Οθωμανική Αυτοκρατορία χωρίς να λάβει υπόψη τις επιθυμίες των Αράβων. Η συμφωνία αυτή υπήρξε πηγή διαρκών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.
Η Συμφωνία του Μονάχου το 1938, όπου οι ευρωπαϊκοί ηγέτες, χωρίς την συμμετοχή Τσεχοσλοβάκων, αποφάσισαν την τύχη της χώρας, θεωρείται από πολλούς ως κλασικό παράδειγμα αποτυχημένου κατευνασμού.
Ο Φιτζπάτρικ προειδοποιεί ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ θυμίζουν ανάλογες περιπτώσεις ιστορικών διαπραγματεύσεων, όπου οι αποφάσεις σπάνια ευνοούν τους θιγόμενους. Υπογραμμίζει ότι οι συζητήσεις για την Ουκρανία, αν και αρχικά είχαν προχωρήσει, σταμάτησαν λόγω πολιτικών επιλογών της Κιέβου, το οποίο ακολούθησε επιθετική στρατηγική.
Η Ουάσιγκτον είναι σε συνομιλίες με το Κίεβο για να διαμορφώσει το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, εν μέσω ανησυχιών για την επικείμενη αναβίωση παρόμοιων ιστορικών γεγονότων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr