Έρευνα αποκαλύπτει τις εγκεφαλικές δραστηριότητες στις τελευταίες στιγμές πριν τον θάνατο. Οι επιστήμονες έχουν επί σειρά ετών προσπαθήσει να αποκαλύψουν τα μυστήρια του εγκεφάλου κατά την ώρα του θανάτου. Πρόσφατα, μια ομάδα νευροεπιστημόνων κατέγραψε για πρώτη φορά την εγκεφαλική δραστηριότητα ενός ασθενούς, λίγα λεπτά πριν και μετά την καρδιακή του ανακοπή. Αυτή η μελέτη προσφέρει πολύτιρες πληροφορίες σχετικά με το τι μπορεί να βιώνει κάποιος κατά τις τελευταίες του στιγμές , παρέχοντας μια πρωτοφανή ματιά στην εγκεφαλική λειτουργία κατά τη διαδικασία του θανάτου.
Η έρευνα διεξήχθη σε έναν 87χρονο ασθενή, ο οποίος νοσηλευόταν για επιληψία και υπέστη καρδιακή ανακοπή ενώ οι γιατροί παρακολουθούσαν τη νευρολογική του δραστηριότητα μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (ΗΕΓ). Οι επιστήμονες κατέγραψαν τα εγκεφαλικά κύματα του ασθενούς για 900 δευτερόλεπτα, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα 30 δευτερόλεπτα πριν και μετά τη διακοπή της καρδιακής λειτουργίας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανάκληση μνήμης παρέμεναν ενεργές, κάτι που υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλος ενδέχεται να επαναφέρει μνήμες από τη ζωή, όπως έχουν αναφέρει άτομα που έχουν επιβιώσει από εμπειρίες κοντά στον θάνατο . Αυτή η αύξηση στα εγκεφαλικά κύματα γάμμα, που συνδέονται με μνήμες, ενισχύει αυτή τη θεωρία.
Επιπλέον, οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο εγκέφαλος ίσως είναι προγραμματισμένος να διευκολύνει την μετάβαση στον θάνατο, αντί να διακόπτει τη λειτουργία του ξαφνικά. Παρά την αβεβαιότητα ως προς τον ακριβή μηχανισμό του φαινομένου της ανασκόπησης της ζωής, υπάρχουν υποθέσεις που συνδέουν την αύξηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας με την έλλειψη οξυγόνου ή τη λειτουργία της αμυγδαλής, η οποία αποθηκεύει έντονες συναισθηματικές αναμνήσεις.
Τα ευρήματα αυτά εγείρουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη χρονική στιγμή του θανάτου και την επιρροή του στις ιατρικές πρακτικές, όπως είναι η δωρεά οργάνων. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτή είναι μόνο μία περίπτωση και απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr