Η κλιματική αλλαγή απειλεί τη διατροφική αλυσίδα της Ελλάδας με την εξαφάνιση παραδοσιακών τροφίμων. Το παγκόσμιο σύστημα εφοδιασμού τροφίμων κινδυνεύει από την ανθρώπινη προκαλούμενη κλιματική αλλαγή, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να προκαλούν σοβαρή ζημιά στις κεντρικές καλλιέργειες. Οι καύσωνες, οι πλημμύρες και οι ξηρασίες επηρεάζουν τη συγκομιδή βασικών τροφίμων, όπως το σιτάρι και το ρύζι, καθώς και τα θαλασσινά. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα φαίνεται ότι ενδέχεται να αποχαιρετήσει τα μύδια, καθώς οι φετινές συγκομιδές έχουν υποστεί μείωση 90% εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Το 2025 δεν θα υπάρξει συγκομιδή μυδιών, ενώ οι επιπτώσεις στον τομέα της διατροφής θα είναι αισθητές σε παραδοσιακά πιάτα.
Οι Έλληνες καλλιεργητές θαλασσινών «πάγωσαν» τα μυδιές τους, με τις καιρικές συνθήκες να ενδέχονται στην αύξηση των θερμοκρασιών πάνω από 30°C. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι εάν η κατάσταση συνεχιστεί, άλλα εμβληματικά προϊόντα, όπως η φέτα, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παρόμοια μοίρα. Στην Ιταλία, οι λευκές τρούφες, αναγνωρισμένες από την UNESCO, πλήττονται επίσης από την υπερθέρμανση, με τις αλλαγές στο κλίμα να περιορίζουν την περίοδο συγκομιδής τους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μέχρι το 2050 η παραγωγή πατάτας στην Ευρώπη ενδέχεται να μειωθεί κατά 9% λόγω της κλιματικής αλλαγής. Στο Βέλγιο, οι καλλιέργειες πατάτας έχουν πλήγει από τις έντονες βροχοπτώσεις, με τις συγκομιδές να είναι αρκετά υποτονικές, με αποτέλεσμα τη μελλοντική έλλειψη του προϊόντος. Επίσης, η μουστάρδα Ντιζόν στη Γαλλία μπορεί να αντιμετωπίσει συνέπειες από την κλιματική αλλαγή, καθώς οι ξηρές συνθήκες έχουν καταστίσει τις παγκόσμιες προμήθειες της.
Αναμένοντας τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, οι χώρες της Ευρώπης πρέπει να προετοιμάσουν στρατηγικές προσαρμογής για να διατηρήσουν τη διατροφική ασφάλεια των πολιτών τους.