Η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Ζελένσκι υπογραμμίζει την σημασία της Ουκρανίας στις ειρηνικές διαπραγματεύσεις. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα, Σάββατο (22/2), τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η απόφαση για το αποδεκτό ειρηνευτικό πλαίσιο ανήκει αποκλειστικά στην Ουκρανία και ότι τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για αυτήν χωρίς την ενεργό συμμετοχή της. Επιπλέον, ενημέρωσε τον Ουκρανό πρόεδρο ότι θα συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη ηγετών που διοργανώνει το Κίεβο την Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, με αφορμή την τρίτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, αποστέλλοντας το μήνυμα ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στον διαρκή πόλεμο στην Ανατολική Ευρώπη χωρίς την ενεργό συμμετοχή της χώρας. Αυτές οι δηλώσεις ήρθαν στον απόηχο της συνέντευξής του την Πέμπτη (20/2) στον τηλεοπτικό σταθμό Bloomberg, όπου αναφέρθηκε και στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποκλείσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τις συνομιλίες του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίες αποσκοπούν στην επίτευξη μιας συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου.
Στην ερώτηση ποιος μπορεί να εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ανάγκη για την ΕΕ να αποκτήσει ενιαία φωνή σχετικά με την Ουκρανία είναι επιτακτική, υποδεικνύοντας την ανάγκη ορισμού ενός υψηλόβαθμου Ευρωπαίου αξιωματούχου με ισχυρό κύρος για τη διαδικασία αυτή.
Πηγή περιεχομένου: in.gr