Η τηλεργασία προσφέρει ευελιξία, αλλά κρύβει προκλήσεις που επηρεάζουν την ευημερία των εργαζομένων. Ενώ η τηλεργασία προσφέρει σημαντική ευελιξία στους εργαζόμενους, νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί να έχει και αρνητικές επιπτώσεις. Σκεφτείτε την τελευταία φορά που ελέγξατε τα emails σας αργά το βράδυ, ή ακόμα και όταν βρίσκεστε σε άδεια. Μια νέα μελέτη από το University of Nottingham αποκαλύπτει ότι οι παρεμβάσεις αυτές, που συχνά σχετίζονται με την τηλεργασία, ενδέχεται να επηρεάζουν αρνητικά την ευημερία των εργαζομένων.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Organizational Psychology, αναλύει το ψυχολογικό και σωματικό κόστος που συνεπάγεται η συνεχής σύνδεση με την εργασία μέσω ψηφιακής τεχνολογίας. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, παρά τις δυνατότητες που προσφέρουν τα ψηφιακά εργαλεία για μεγαλύτερη συνεργασία, υπάρχουν νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Το φαινόμενο που ονομάζουν Digital Workplace Technology Intensity (DWTI) αναφέρεται στη νοητική και συναισθηματική προσπάθεια που απαιτείται για τη διαχείριση της συνεχούς συνδεσιμότητας και της υπερφόρτωσης πληροφοριών.
Η έρευνα υποδεικνύει ότι οι ψηφιακοί χώροι εργασίας, ενώ παρέχουν ευελιξία, οδηγούν επίσης σε συναισθήματα κόπωσης και πίεσης, εξαιτίας των απαιτήσεων που επιφέρουν. Οι εργαζόμενοι συχνά βιώνουν δυσκολίες στην ψυχολογική αποδέσμευση από την εργασία τους λόγω του φόβου της απώλειας σημαντικών ενημερώσεων και επαφών.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η υπερσυνδεσιμότητα αποτελεί μια κρίσιμη πρόκληση, διαβρώνοντας τα όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, γεγονός που ενισχύει την αίσθηση του άγχους παραγωγικότητας.
Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι οι τεχνικές δυσκολίες και ο φόβος μη συμμετοχής (FOMO) αποτελούν επιπλέον πηγές άγχους, επηρεάζοντας κυρίως τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους.
Πηγή περιεχομένου: in.gr