Ντέμης Χασάμπης: Η πορεία του Νομπελίστα και οι προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Ντέμης Χασάμπης έμαθε ότι είχε κερδίσει το βραβείο Νόμπελ Χημείας του 2024 μόλις 20 λεπτά πριν από την ανακοίνωση του στους υπόλοιπους. Ο Χασάμπης, γιος Ελληνοκύπριου πατέρα και Σιγκαπούριας μητέρας, είναι ένα από τα 100 πρόσωπα που έχει επιλέξει το ΤΙΜΕ για την ετήσια λίστα του με τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους. Ως διευθύνων σύμβουλος της Google DeepMind, του εργαστηρίου τεχνητής νοημοσύνης της Alphabet, έλαβε το τηλεφώνημα με τα ευχάριστα νέα τη τελευταία στιγμή, μετά από δυσκολίες στην επικοινωνία του Ιδρύματος Νόμπελ. Αστειεύεται ότι θα είχε πάθει καρδιακή προσβολή αν είχε ενημερωθεί από την τηλεόραση, αφού η βράβευση του ήταν ένα όνειρο ζωής, το οποίο ακόμη δεν έχει συνειδητοποιήσει πέντε μήνες μετά.
Ο Χασάμπης βραβεύθηκε μαζί με τον συνάδελφό του, Τζον Τζάμπερ, για την ανάπτυξη του AlphaFold, ενός αλγορίθμου τεχνητής νοημοσύνης που επαναστατεί στον τομέα της δομικής βιολογίας, με τη δυνατότητα να προβλέπει τις τρισδιάστατες δομές των πρωτεϊνών σε ώρες αντί για χρόνια. Αυτή η τεχνολογία, διαθέσιμη δωρεάν από τη Google DeepMind εδώ και πέντε χρόνια, έχει σημαντικές εφαρμογές, από την ανάπτυξη εμβολίων έως θεραπείες για τον καρκίνο.
Η αναγνώριση της συνεισφοράς της τεχνητής νοημοσύνης στην επιστήμη ήρθε με την απονομή των βραβείων Νόμπελ του 2024, και ο Χασάμπης μοιράστηκε το όνειρό του να δημιουργήσει τεχνητή νοημοσύνη που θα μπορούσε να φέρει θεαματικές αλλαγές στη ζωή μας, απελευθερώνοντας τη δυνατότητα για έναν κόσμο απαλλαγμένο από ασθένειες και κλιματική κρίση. «Θα ήμουν πραγματικά ανήσυχος αν δεν ήξερα ότι κάτι τόσο μεταμορφωτικό όπως η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται» είπε.
Παρά την αισιοδοξία του, ο Χασάμπης αναγνωρίζει ότι υπάρχουν προκλήσεις και ηθικά διλήμματα στον δρόμο προς την ανάπτυξη της Γενικής Τεχνητής Νοημοσύνης (AGI). «Αναγνωρίζω τον εαυτό μου ως επιστήμονα, και ό,τι έχω καταφέρει έχει να κάνει με την αναζήτηση της γνώσης» σημειώνει, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας και της υπευθυνότητας στην ανάπτυξη της AGI.
Οι εκτιμήσεις για το πότε θα έρθει η AGI ποικίλλουν, αλλά ο Χασάμπης πιστεύει ότι είναι κοντά, ανάμεσα σε πέντε και δέκα χρόνια. Ο ίδιος τονίζει την ανάγκη για διεθνή συνεργασία ώστε να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που ενέχει η ανάπτυξή της, ειδικά καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνονται. Εάν οι χώρες δεν μπορέσουν να συνεργαστούν, η ανάπτυξη κακόβουλης τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να φέρει καταστροφικές συνέπειες.
Αν και η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσφέρει απίστευτες δυνατότητες, η επιτυχία της θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα της κοινωνίας να αναπροσαρμόσει τις αξίες της στην αναδυόμενη πραγματικότητα. Ο Χασάμπης καταλήγει πως οι κοινωνικές επιπτώσεις της AGI μπορεί να είναι ρηξικέλευθες, και η προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες είναι κρίσιμη για το μέλλον της ανθρωπότητας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr