Όταν σβήνουν και τα τελευταία φωτάκια της νόησης, αυτό που μένει στους πάσχοντες από άνοια είναι η αίσθηση της αφής. Το χάδι είναι κάτι που πάντα καταλαβαίνουν και ό,τι πιο πολύτιμο μπορούμε να προσφέρουμε σε αυτούς τους ανθρώπους. Ο ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, Δημήτρης Βλάχος, αναφέρει ότι η αίσθηση της αφής μπορεί να υποκαταστήσει τον τελευταίο λόγο μας και να μαλακώσει την ψυχή μας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», μιλά για τον κρίσιμο ρόλο του ψυχολόγου στο ταξίδι της άνοιας, παρέχοντας όχι μόνο νοητική ενδυνάμωση στον ασθενή αλλά και ψυχολογική στήριξη στον φροντιστή.
Φροντίδα στο Σπίτι από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών
Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, μέσω του προγράμματος «Φροντίδα στο Σπίτι», προσφέρει δωρεάν ψυχολογική στήριξη στους φροντιστές και νοητική ενδυνάμωση στους ασθενείς για τρεις μήνες. Υπάρχουν τρεις κινητές μονάδες στο Ηράκλειο, τον Πειραιά και την Άρτα, με στόχο να βοηθήσουν οικογένειες ατόμων με άνοια που δεν μπορούν να μετακινηθούν λόγω προχωρημένου σταδίου της νόσου ή άλλων προβλημάτων. Η ψυχολογική στήριξη είναι κρίσιμη, καθώς οι φροντιστές βιώνουν συναισθήματα απώλειας και πένθους. Στο πρόγραμμα συνδράμουν νοσηλευτές και φυσικοθεραπευτές που εκπαιδεύουν τους φροντιστές σε ζητήματα πρόληψης και κινητικότητας.
Η νοητική ενδυνάμωση βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες και τη διάθεση
Η νοητική ενδυνάμωση είναι μια μη φαρμακευτική παρέμβαση που στοχεύει στη διατήρηση ή και βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών. Οι δραστηριότητες προσαρμόζονται ανάλογα με τις ικανότητες του ατόμου, ώστε να υπάρχει βελτίωση στις γνωστικές λειτουργίες και τη διάθεση του ασθενή, καθώς και ευκαιρίες κοινωνικοποίησης σε ένα περιβάλλον που συχνά χαρακτηρίζεται από μοναξιά.
Οι φροντιστές βιώνουν πένθος και ενοχές
Οι φροντιστές συχνά βιώνουν συναισθήματα πένθους καθώς ο ασθενής αλλάζει και μπορεί να μην είναι πια ο εαυτός του. Η ανάγκη για ψυχολογική στήριξη είναι επιτακτική, διότι βιώνουν ενοχές σχετικά με την φροντίδα που παρέχουν. Η ασθένεια προκαλεί έντονο στρες, επομένως τονίζεται η σημασία της αυτοφροντίδας για τους φροντιστές.
Γραμμή Βοήθειας 1102
Η Γραμμή Βοήθειας της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών 1102 είναι διαθέσιμη καθημερινά για να παρέχει υποστήριξη στους φροντιστές και συγγενείς ατόμων με άνοια, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ενημέρωση σχετικά με την ασθένεια και την πορεία της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ