Το χρονικό μίας προαναγγελθείσας περιβαλλοντικής κρίσης που απειλεί την πανίδα στο Δέλτα του Έβρου

Οι συνεχόμενες υψηλές θερμοκρασίες τις τελευταίες ημέρες, σε συνδυασμό με την εισροή θαλάσσιου νερού στο Δέλτα του ποταμού Έβρου, φέρονται να είναι οι κύριες αιτίες των θανάτων αλόγων που ζουν ανεπιτήρητα σε νησίδες στην περιοχή.

Ο αντιπεριφερειάρχης του Έβρου, Ευάγγελος Πουλιλιός, και ο πρόεδρος του συλλόγου Αινήσιο Δέλτα, Νίκος Μουσουνάκης, περιγράφουν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τον σχεδιασμό που υλοποιείται για να αποφευχθούν νέοι θάνατοι της πανίδας στο Δέλτα.

Ε. Πουλιλιός: Η διαχείριση της έλλειψης νερού στο Δέλτα είναι πολύ δύσκολη, κάνουμε ό,τι μπορούμε.

Ο αντιπεριφερειάρχης του Έβρου αναφέρει ότι πριν περίπου δέκα ημέρες πραγματοποίησε επίσκεψη σε νησί έκτασης 100.000 στρεμμάτων όπου ζουν ανεπιτήρητα αλογοειδή και βοοειδή. Η εισροή θαλάσσιου νερού έχει οδηγήσει σε μη πόσιμο νερό στο νησί. Η διαχείριση του προβλήματος είναι δύσκολη λόγω της έλλειψης νομικής βάσης και της δυσκολίας στη μεταφορά νερού και ζωοτροφής.

Ο σχεδιασμός της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου προβλέπει μεταφορά νερού, παρουσία πυροσβεστικού οχήματος και δημιουργία δρόμου για εύκολη πρόσβαση.

Ο Νίκος Μουσουνάκης επισημαίνει τη σημασία της συνεργασίας για τη διάσωση της πανίδας στο Δέλτα του Έβρου. Ο σύλλογος έχει αναλάβει δράσεις για την κάλυψη των αναγκών σε νερό και ζωοτροφή των ζώων.

Ο κ. Μουσουνάκης επισημαίνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζονται λόγω της έλλειψης νερού και ζωοτροφής, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεργαστούν.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading